Ország-világ

2020.11.03. 07:41

Négyre emelkedett a bécsi támadás ártatlan áldozatainak száma

A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Bécs, 2020. november 2. Rendőrök és tűzoltók egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án. A rendőrség megerősítette, hogy lövöldözés történt, de részleteket egyelőre nem közölt. A Kronen Zeitung szerint egy őrszolgálatot ellátó rendőr életveszélyesen megsebesült. A tettes szökésben van. MTI/EPA/Christian Bruna

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

Négy civil halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két férfi és két nő, járókelők. Egy merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Ez utóbbi állítással kapcsolatban, a nyomozás érdekeire hivatkozva, részletekbe nem bocsátkoztak.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost.

Karl Nehammer belügyminiszter elmondta, hogy a lelőtt merénylőnél egy lőfegyver volt, illetve egy robbanóöv utánzata. Ez utóbbival valószínűleg a férfi további pánikot akart kelteni.

Rendőrök helyszínelnek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án.
Fotó: Christian Bruna / MTI/EPA

Korábban a rendőrség arról számolt be, hogy több fegyveres kezdett el lövöldözni Bécs belvárosában, este nyolc óra körül, hat különböző helyen. A hatóságok tizenhét sebesültről is beszámoltak, egyikük egy rendőr.

A támadás helyszínén készült videófelvételeket elemző nyomozók bizonyítékot találtak arra, hogy nincs jele második elkövetőnek mondta Nehammer.

Mindaddig azonban, amíg az értékelés nem fejeződik be, nem mondhatjuk perdöntő erővel, hány elkövető felelős a bűncselekményért

tette hozzá.

Korábban azt közölték, hogy legalább egy további elkövető elmenekült.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a merénylettel Ausztria értékeit és demokratikus társadalmát érte támadás.

A fegyveresek hétfő este azokra nyitottak tüzet, akik a bécsi kávézókban és éttermekben az új koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások kezdete előtt igyekeztek kihasználni a szórakozás adta utolsó lehetőségeket. Ausztriában hétfő éjféltől egy hónapra bezártak a szórakozóhelyek.

Sebastian Kurz osztrák kancellár órákkal a merénylet után azt mondta, hogy galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy

az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van.

A hatóságok tudomása szerint ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.

A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken az volt látható, hogy fegyveresek lépkednek az utcán, és véletlenszerűen adnak le lövéseket emberekre, többeket megsebesítve.

Kurz kijelentette, hogy vizsgálják a támadás indítékait, nem zárható ki, hogy antiszemita indíttatású volt, mivel zsinagóga közelében történt. Az épület egyébként a merénylet idején zárva volt.

Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében.
Fotó: Ronald Zak / MTI/AP

A belügyminiszter közölte, elrendelték, hogy a hadsereg őrizze a város kulcsfontosságú létesítményeit, miközben jól felfegyverzett rendőrök százai a támadók után kutatnak. A politikus egyben felszólította a főváros lakosait, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék el Bécs belvárosát, a szülők pedig ne küldjék óvodába, iskolába gyerekeiket kedden.

Michael Ludwig bécsi polgármester azt közölte, hogy

a bécsi kórházakban szállított 24 ember közül egy meghalt, tízet elbocsátottak, tizenhármat továbbra is kezelnek, közülük háromnak válságos az állapota. Négy további súlyos sérült állapota stabilizálódott, így ők már nincsenek életveszélyben.

Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel – mondta a Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivője. Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket kaptak. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak – tette hozzá. A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren azt írta: a lelőtt támadó Bécsben született és nevelkedett. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

Kurtin S.-t az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik. Bécs belvárosában házkutatások voltak, többeket letartóztattak. Ezer rendőrt mozgósítottak, és a hadsereg átvette a kulcsfontosságú bécsi objektumok védelmét.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább egy elkövető teljesen automata gépfegyverrel – a támadásról készült felvételek alapján vélhetőleg Kalasnyikovval – rendelkezhetett. Ezt az osztrák törvények a harci fegyverek közé sorolják és tiltják a birtoklását. Az ilyen fegyverek alkalmasak sorozatlövésre, ugyanakkor különleges kiképzés kell ahhoz, hogy pontosan célba találjanak velük – írta az APA.

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség feje arról beszélt, nem tisztázott, hogy a zsinagóga lett volna a támadás célpontja. Schlomo Hofmeister rabbi azt mondta, hogy ablaka alatt azt utcán látott egy férfit, aki a bárokban ülő emberekre lövöldözött. Legalább száz lövést adott le – tette hozzá.

Egyelőre nem tudnak magyar érintettről

Kedden reggel Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt írta a közösségi-oldalán, hogy a nagykövetség kapcsolatban áll a hatóságokkal, egyelőre nem tudnak magyar érintettségről.

Részvétét fejezte ki Áder János az áldozatok hozzátartozóinak

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében.

Áder János úgy fogalmazott: „megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek.”

„Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket” – írta. A tragikus esemény megerősíti azt az elköteleződést, hogy az Európai Unió minden országának együtt kell működnie a terrorizmus visszaszorításáért – hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki reméli, hogy hamarosan helyreállhat a nyugalom Bécsben, ahol „elvetemült támadás” érte a polgári lakosságot.

Kövér László részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Részvétét fejezte ki Kövér László házelnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt az Andrea Eder-Gitschthalernek, az osztrák Szövetségi Tanács elnökének, valamint Wolfgang Sobotkának, az osztrák Nemzeti Tanács elnökének kedden írt leveleiben.

Az Országgyűlés elnöke azt írta, mély megrendüléssel és döbbenettel értesült a hétfő este Bécs belvárosában történt terrortámadásról.

„Engedje meg, hogy a magyar Országgyűlés nevében is kifejezzem őszinte részvétemet és együttérzésemet a merényletek áldozatainak és hozzátartozóinak, s kívánjak mielőbbi gyors felépülést a sérülteknek” – írta a házelnök.

Hozzátette: az ártatlan emberek ellen elkövetett „barbár támadások” ismételten rávilágítanak arra, hogy globális összefogásra van szükség, hogy a minapi bécsi és franciaországi támadásokhoz hasonló tettekre ne kerülhessen sor.

Kövér László tudatta azt is, bízik abban, hogy az osztrák hatóságoknak sikerül mielőbb ismét biztonságot teremteniük a békés polgárok számára.

Borítókép: Rendőrök és tűzoltók egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában