szerencse is kell

2017.12.17. 18:00

Három terrortámadást akadályoztak meg idén Németországban

Három terrortámadást akadályoztak meg az idén Németországban, 2000 óta pedig 16-ot – mondta Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a terrorveszély változatlanul magas, de „egy sor intézkedés révén Németország az idén biztonságosabbá vált”.

Arra a kérdésre, hogy a szerencsén vagy a hatóságokon múlott-e, hogy az idén eddig nem történt terrorcselekmény, azt mondta, hogy a szerencsének is van szerepe, de „kétségtelenül hatóságaink nagyon jó munkájának és a külföldi szolgálatokkal folytatott együttműködésnek” tulajdonítható, hogy javult a közbiztonság, és az idén három olyan terrortámadást is sikerült megakadályozni, amelyek már az előkészületek szakaszában voltak.

Azonban az utóbbi évek legsúlyosabb merénylete, a tavaly december 19-én egy berlini karácsonyi vásáron végrehajtott iszlamista terrortámadás ügyében a hatóságok rosszul mérték fel az elkövető, Anis Amri veszélyességét. Ez „keserű hiba” volt – mondta a belügyminiszter, hozzátéve: az elutasított tunéziai menedékkérőt a korábban elkövetett bűncselekményei és kihágásai miatt ki kellett volna toloncolni az országból.

Thomas de Maiziere az utóbbi napok Izrael-ellenes és antiszemita tüntetéseivel kapcsolatban kiemelte, hogy nem lehet eltűrni az izraeli zászlók nyilvános elégetését. Ez a cselekedet „egy ország jelképes megsemmisítése” – tette hozzá. Hangsúlyozva, hogy minden egyes antiszemita indíttatású bűncselekmény „szégyen” az ország számára, de nemcsak a zsidóellenes bűncselekmények a jellemzőek, hanem a becsmérlő megjegyzések, az illetlen viccek és – mint fogalmazott – „zsidó polgártársaink diszkriminációja” is.

E fejlemények miatt a következő szövetségi kormánynak a zsidó közösség követelésének és a kormányzat mellett működő független tanácsadó testület ajánlásának megfelelően létre kell hoznia az antiszemitizmus elleni küzdelem összehangolásával foglalkozó kormánymegbízott intézményét – mondta a CDU politikusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában