Haderőfejlesztés

2019.09.12. 07:45

Hat és félmilliárd dollár értékben vehetnek harci repülőt Amerikától a lengyelek

Az amerikai kormányzat 6,5 milliárd dollár értékű harcirepülőgép-eladást hagyott jóvá Varsónak – jelentette be szerdán az amerikai külügyminisztérium.

A tárca közölte: amennyiben a kongresszus is elfogadja a megállapodást, Washington 32 darab F-35-ös harci repülőt szállít Lengyelországnak.

Elemzők megjegyzik:

a megállapodás újabb jele Washington és Varsó mélyülő biztonságpolitikai együttműködésének.

Varsó – amerikai kommentárok szerint Moszkva vélt magabiztos fellépése miatti aggodalmától is vezérelve – fegyveres erői jelentős átalakításán, modernizálásán dolgozik. Májusban terjesztette elő Washingtonnak a vadászbombázók vásárlására vonatkozó igényét. Az F-35-ös vadászgépekkel Lengyelország az elöregedő, még a szovjet korszakból származó harci gépeit, köztük a MiG-29-es elfogó vadászrepülőket és a Szu-22-es gépeket cseréli le.

Több téren is együttműködnek

Az amerikai külügyminisztérium szerdán közölte, hogy formálisan is értesítette a kongresszust a javasolt fegyverzeteladásról. Az ügylet – mint a külügyi közlemény fogalmaz – „egy NATO-szövetséges biztonságának erősítésével támogatja az Egyesült Államok nemzetbiztonságát és külpolitikai törekvéseit is”. A kommüniké Lengyelországot Európa gazdasági fejlődése és politikai stabilitása számára fontos államnak nevezi.

A katonai együttműködésen kívül az Egyesült Államok és Lengyelország egy sor megállapodást kötött amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) vásárlásáról, szeptember elején pedig Mike Pence alelnök Varsóban egyezményt írt alá az 5G-technológiát illető együttműködésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában