szigorú büntetés

2018.06.11. 10:54

Hat év börtönre ítéltek Hongkongban egy demokráciapárti aktivistát

A helyi radikális fiatalok korábbi népszerű alakját rendőrök megtámadásával és zavargások keltésével vádolták.

Az ítélet az egyik legszigorúbb, amit az elmúlt években meghoztak a hatóságok ilyen ügyekben.

A 26 éves Edward Leung, egyik irányítója annak a mozgalomnak, amelynek célja Hongkong elszakadása volt Kínától. A fiatalembert bűnösnek találták a 2016-os, erőszakba fulladt zavargások keltésében. Leung ugyanakkor csupán egy rendőr megtámadásában vallotta magát bűnösnek. Egyelőre nem tudni, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.

Mintegy 130 ember, többsége rendőr sérült meg, amikor álarcos tiltakozók téglákat és kukákat hajítottak tüntetéseik hevében a rendfenntartókra, mert úgy vélték, hogy a pekingi központi kormány megsérti a városállam korábban szerzett jogait.

A hétmillió lakosú, különleges kínai közigazgatási státust élvező városállam az „egy ország, két rendszer” elve alapján egyfajta autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához.

Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking az utóbbi években „rövidebbre fogta a gyeplőt”, és többször megpróbálta növelni befolyását. Négy évvel ezelőtt „esernyős forradalomnak” elnevezett tiltakozási hullám kezdődött ez ellen, a demokráciapárti tüntetők hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit.

A 2016-os megmozdulás a 2014-es tiltakozások hamvaiból született, amely során több tízezer demokráciapárti aktivista

próbált meg engedményeket kicsikarni Kínától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában