Hírszerzés

2020.06.22. 19:22

Hazaárulás címén hét évre ítéltek egy orosz tudóst

Hazaárulás címén hétévi, szigorított rendszerű börtöntelepen eltöltendő szabadságvesztésre ítélte Roman Kovaljovot, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) Hőcsere- és Aerodinamika Központjának vezetőjét kedden a Moszkva megyei bíróság.

Kovaljov a TASZSZ hírügynökség szerint a zárt tárgyaláson elismerte bűnösségét. Az elítélt kollégája és tanítványa volt Viktor Kudrjavcevnek, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézetének számító CNIImas munkatársának, akit 2018 júniusában vádoltak meg hazaárulással. Kovaljovot tavaly júniusban vették őrizetbe, akkor még ártatlannak vallotta magát.

A vád szerint Kudrjavcev elektronikus levelezésben szolgáltatott ki titkos adatokat a belgiumi Sint-Genesius-Rode-ban működő, Kármán Tódorról elnevezett von Karman Folyadékdinamikai Intézetnek amellyel egyébként a CNIImas együttműködést folytat egy államközi megállapodás keretében a hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél Oroszországban alkalmazott technológiákról. A tudóst megromlott egészségi állapota miatt, és lakhelyelhagyási tilalom mellett tavaly szeptemberben kiengedték a fogházból, de ügyét azóta sem zárták le.

A CNIImas egy harmadik munkatársa, a szintén a Hőcsere-és Aerodinamika Központban dolgozó Szergej Mescserjakovot ugyancsak hazaárulással vádolták meg és 2019 júliusában házi őrizetbe helyezték. Ő korábban arra figyelmeztetett, hogy a szovjet időből származó, nukleáris meghajtású műholdak komoly veszélyt jelentenek az űrhajózásra.

2016-ban a kutatóintézet egy negyedik alkalmazottját, Vlagyimir Lapigint hét évre ítélték el, de idén júniusban feltételesen szabadlábra helyezték.

Június 15-én hazaárulás és kémkedés címén vádat emeltek Valerij Mityko, a szentpétervári székhelyű Arktisz Tudományos Akadémia elnöke ellen, azt állítva, hogy a 78 éves tudós államtitkokat adott át Kínának, hidrosztatikai kísérletek eredményeiről, a tengeralattjárók bemérésével kapcsolatos módszerekről. Az Interfax hírügynökség hitelt érdemlő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az akadémikus aki ártatlannak vallotta magát 2017 márciusától 2018 márciusáig gyűjtötte az anyagokat Kína számára.

Ivan Pavlov, a professzor ügyvédje, ugyancsak az Interfax hírügynökségnek azt mondta, az utóbbi években jellemzővé vált, hogy külföldre utazó orosz tudósok hasonló ügyekbe keverednek. A Kreml bírálói szerint megalapozatlan paranoiától vezérelve a hatóságok azzal a váddal tartóztatják le őket, hogy titkos anyagokat adtak át külföldieknek.

Hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy hazaárulás címén őrizetbe vette az oroszországi Kurszk megye egyik járási rendőrparancsnokát, a 39 éves Dmitrij Borzenkov rendőralezredest, amiért államtitkot tartalmazó adatokat juttatott el az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában