Gyógyítás

2017.09.09. 10:07

Hazánkban is javul az általános egészségi állapot a WHO igazgató szerint

Általában javul az egészségi állapot Magyarországon, miként az Európai Unióban is, de még sok a tennivaló.

Különösen a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés terén van szükség fejlesztésre, olcsóbb megoldásokat kell keresni – mondta Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója szombat reggel az M1 csatornán.

Jakab Zsuzsanna elmondta, a WHO európai regionális bizottságának szeptember 11-14-én sorra kerülú 67. budapesti ülésén 53 tagország mintegy hatszáz küldöttje lesz jelen. Az ülésnek három fő témája az egészségi állapot és az esélyegyenlőség javítása, az egészségügyi ellátórendszerek továbbfejlesztése.

Az első két témával kapcsolatban az igazgató megjegyezte, Európában javul a helyzet, de különösen sok tennivaló van az esélyegyenlőség területén. Fontosnak nevezte, hogy létrejöjjön egy kormányzati program, amely keretbe foglalja az egészséget meghatározó tényezőket is.

Az ellátórendszer fejlesztésénél két fontos elemet emelt ki, az egyenlő hozzáférést a szolgáltatásokhoz és a finanszírozás kérdését, megjegyezve, nem szabad túl nagy terhet hárítani az emberekre. „Az, hogy valaki beteg, nem jelenti azt, hogy el is kellene szegényednie” – mondta. A GDP-hez mérten ennek megfelelő arányú forrást kell fordítani az egészségügyre – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában