Dunai hajóbaleset

2020.01.20. 19:12

Házi őrizetbe került az ukrán kapitány

A másodfokú bíróság megszüntette a férfi letartóztatását, amivel az ügyészség nem ért egyet.

Budapest, 2019. július 31. Elvezetik a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a tárgyalóterembõl bírósági tárgyalása után a Budai Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 31-én. A bíróság ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó meggyanúsított ukrán kapitányának letartóztatását. Május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A sétahajón harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai és a kéttagú magyar személyzet. Hét dél-koreait sikerült kimenteni a Dunából, a többiek meghaltak.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Kiengedték a letartóztatásból a tavaly májusi dunai hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt

erősítette meg a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője hétfőn.

Rab Ferenc elmondta: a másodfokú bíróság megszüntette a kapitány letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét. Ez azt jelenti, hogy a lakást nem hagyhatja el, csak engedéllyel, és nyomkövető eszközt kell viselnie.

A szóvivő hozzátette:

ez a döntés az eddig is képviselt szakmai álláspontjukkal ellentétes, jelenleg azonban az ügyészség az eljárási eszköztárát kimerítette.

2019. május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

A VI-VII. kerületi ügyészség tavaly november 28-án emelt vádat a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt Jurij C. ellen.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság legutóbb tavaly decemberben helyezte ismét letartóztatásba a kapitányt. Akkor a döntést azzal indokolták, hogy ha a vádlott Ukrajnába szökne, országa nem adná ki más államnak saját állampolgárát.

Borítókép: elvezetik a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a tárgyalóteremből bírósági tárgyalása után a Budai Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában