Ország-világ

2021.09.10. 06:26

Hazudott Jakab Péter a verőlegényeiről

Egyértelmű, hogy Jakab Péterék hazudnak – reagált Rubi Gergely, a Jobbik egykori parlamenti képviselője, akit egy múlt heti jobbikos hajdúhadházi utcafórumon bántalmaztak, és akiről a Jobbik-elnök azt írta, „szeret lőfegyverrel mászkálni”. Információk szerint Lázár Tamás fővárosi Jobbik-elnök emberei lehetnek azok a férfiak, akik a volt képviselőt fojtófogással a földre vitték. Jakab Péter jogi lépéseket ígért, Rubi Gergely szintén.

Budapest, 2021. június 7. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. június 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hazudott Jakab Péter arról, hogy kik voltak azok a személyek, akik egy felvétel tanúsága szerint Hajdúhadházán, a Jobbik-elnök utcafórumán fojtogattak egy járókelőt. A pártelnök korábban azt állította, „szimpatizánsokról” van szó, csütörtöki Facebook-bejegyzésében viszont már rendezvénybiztosítóként hivatkozott rájuk. „A fórumomon megjelent egy fickó, akit sokan csak arról ismernek, hogy szeret lőfegyverrel mászkálni. A fórumon zaklatta a választókat, majd megrúgta a munkatársamat. Ezután a fórum lebonyolításáért felelős egyik rendezvénybiztosító tette a dolgát. Köszönöm neki és a rendőrségnek is, hogy utána bent tartották ezt a Fidesz-média szerinti ártatlan, »kutyát sétáltató járókelőt«. A rendbontókkal szemben így kell fellépni. A jogi lépéseket természetesen megtesszük” – írta szó szerint a Jobbik-elnök.

A Ripost által közzétett videóban az látható, hogy szeptember 2-án, Jakab Péter hajdúhadházi utcafórumán egy kutyát sétáltató járókelőn fojtófogást alkalmaz a Jakab Péter sofőreként is tevékenykedő férfi, több hasonló kaliberű társával együtt. A sértett feljelentést is tett a rendőrségen. Később kiderült, hogy

a járókelő Rubi Gergely, aki 2010 és 2014 között a Jobbik hajdú-bihari parlamenti képviselője volt.

„Hátulról torkon ragadtak”

„Egyértelmű, hogy Jakab Péterék hazudnak, kínjukban kapálóznak, nem tudnak mit kitalálni, ezért jöttek elő ezzel a fegyverviseléssel”

– reagált a Jobbik-elnök szavaira a Magyar Nemzetnek Rubi Gergely. „Kutyát sétáltattam, találkoztam néhány barátommal, akikkel a rendezvénytől ötven-hatvan méterre, a saját magunk állította Trianon-emlékműnél beszélgettünk. Hatan-heten lehettünk. Az egyik »Jakab-csicska« odajött az emlékműhöz, ami egy Trianon kereszt, és leült egy uzsoki lengyel–magyar határkőre. Az egyik barátom felszólította, hogy álljon fel a kőről” – mondta Rubi Gergely. Elmondása szerint a férfi „elkezdett flegmázni”, közben jött egy másik férfi, aki elkezdett fenyegetőzni.

„Rám lett kihegyezve az egész akció. Tény, hogy a véleménynyilvánítás keretein belül voltak bekiabálások, mindenki elmondhatta a véleményét, volt, aki bekiabálta. Utána már gyülekeztek körülöttünk ezek a testőrök, és amikor nyomatékosan felszólítottuk egyiküket, hogy szálljon le az emlékműről, egyikük megfordult, és elkezdett ütni, lökdösni. Ebben a pillanatban hátulról torkon ragadtak. Igaz, hogy lábbal kellett védekeznem, hiszen egy póráz volt a kezemben, nem tudtam használni a karjaimat.

Közben kezdtem kékülni, mert nem kaptam levegőt.

A férfi métereken keresztül rángatott, amit egyébként a rendőrök végignéztek, a segítségemre siető embereket pedig feltartották. A végén, amikor már alig kaptam levegőt, ököllel háromszor orrba vágtam a támadómat, nem tagadom” – emlékezett vissza a történtekre az egykori országgyűlési képviselő. Megítélése szerint Jakab azért tagadhatta le utólag a sajtó kamerája előtt saját testőreit, mert

semmilyen papírjuk, munkaszerződésük nincs.

Lázár Tamás emberei

A felvételen látható négy férfi minden valószínűség szerint a jobbikos elnök biztonsági emberei lehetnek, amit az is igazol, hogy a feljelentést rögzítő rendőrségi jegyzőkönyvben az egyik kísérő magát „Jakab Péter testőrének” titulálta.

a testőrök valójában Lázár Tamás egykori kispesti Jobbik-elnök emberei.

Az egykori önkormányzati képviselő, Kispest korábbi közbiztonsági tanácsnoka ma is fontos szerepet tölt be a pártban, jelenleg a budapesti pártszervezet elnöki és regionális igazgatói feladatait látja el.

A fővárosi Jobbik Facebook-oldalán közzétett telefonszámon keresték őt, de amikor a hajdúhadházi incidenst hozták szóba, csupán ennyit mondott:

„Ez egy téves hívás, én egy másik Lázár Tamás vagyok. Keresse a Jobbik sajtóosztályát!”

A jobbikos politikustól a lap arra lett volna kíváncsi, felismeri-e azokat a személyeket, akik részt vettek az incidensben, valamint Vona Gábor egykori biztonsági őreként szakmailag helyénvalónak tartja-e az eljárást, ami a Ripost felvételén látható.

„Így kell fellépni”

A Magyar Nemzet megkereste a Jobbik sajtóosztályát is annak ügyében, hogy a fojtófogást alkalmazó testőr kinek az alkalmazásában áll, mennyit költenek Jakab Péter védelmére, illetve az incidens fényében mi lesz a sorsa a férfinak.

„Valóban igaz, hogy szeptember 2-án, Hajdúhadházán, a Jobbik utcafórumán megjelent egy hírhedt provokátor, akit sokan arról ismernek, hogy szeret lőfegyverrel mászkálni. Az említett személy zaklatta a fórumon megjelent választópolgárokat, viselkedésével megzavarta a békés rendezvényt, majd megrúgta Jakab Péter egyik munkatársát. Az esetről mindent elárul, hogy a helyszínen jelenlévő rendőrség nem a rendezvénybiztosítókat, hanem a rendbontót állította elő. Jakab Péternek nincsenek testőrei, a felvételen az látható, hogy a fórum lebonyolításáért felelős egyik rendezvénybiztosító tette a dolgát. A rendbontókkal szemben pedig – meggyőződésünk szerint – így kell fellépni. A fideszes médiában megjelent hamis állításokkal szemben természetesen megtesszük a jogi lépéseket” – tudatták.

Azt is szerették volna megtudni, hogy a Jobbik szövetségesei, a DK, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP politikai, vagy akár rendezvénybiztosítási szempontból elfogadhatónak tartja-e a Jakab Péter fórumán történteket. Megkeresésükre azonban egyik párt sem reagált.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában