vérfürdő

2017.10.02. 10:32

Heves harcok folynak Afganisztánban

Kunduz tartomány északi részén a kormányerők 35 tálib szélsőségest megöltek, 27 másikat megsebesítettek. Az összecsapások harmadik napja tartanak.

Kabul, 2017. szeptember 29. Elpusztult állatok hevernek a földön a Kabulban elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2017. szeptember 29-én, miután az elkövető a fővárosban található Husszeiníja nevű síita mecsettől nem messze hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet a hívők közelében. A merényletben legkevesebb hat ember életét vesztette és tizenhat megsebesült. (MTI/EPA/Hedayatullah Amid)

A kormányerők szombaton indítottak támadást, amelynek során visszafoglaltak néhány falut a táliboktól – számolt be hétfőn a tartomány Imam Sahib körzetének kormányzója..

A szélsőségesek azt követően erősödtek meg Afganisztán több részén, hogy a NATO 2014 végén befejezettnek nyilvánította harci misszióját az országban, és a külföldi katonák túlnyomó többsége távozott Afganisztánból. A tálibok még Kunduz tartomány fővárosát, Kunduzt is bevették 2015-ben. Ez volt az első tartományi központ, amelyet sikeresen elfoglaltak azután, hogy az Egyesült Államok 2001-ben beavatkozott Afganisztánban és elüldözte őket a hatalomból.

A tálibok 2015-ben két hétig tudták ellenőrzésük alatt tartani a várost, amelyet aztán a kormányerők visszafoglaltak. 2016-ban ismét benyomultak a tartományi székhelyre, de pár nappal később ismét sikerült őket kiszorítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában