Bundestag

2017.09.25. 06:31

Hivatalos: Angela Merkel és pártja nyerte a német választásokat

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson, voksos 33 százalékát. A szociáldemokraták történelmi mélyponton, az AfD a harmadik erő.

German Chancellor and Christian Democrats party (CDU) leader Angela Merkel (3R) and top candidate for the CSU Joachim Herrmann (CL) celebrate surrounded by her team during the election night event at the CDU party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017. Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ

A tegnapi exit poll becslésekhez képest nem hoztak meglepetést a ma hajnali hivatalos eredmények. Az esti előrejelzéseknek megfelelő arányú szavazatot, a voksok 33 százalékát szerezte meg a vasárnapi németországi választáson az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség – ismertette hétfőn hajnalban az összes szavazat megszámlálása utáni eredményt a dpa német hírügynökség.

Ezzel a hányaddal a CDU/CSU szerezte meg a legtöbb helyet a német parlamentben. Második lett a Szociáldemokrata Párt (SPD), amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt. A harmadik helyen a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 12,6 százalékkal. Újra bejutott a parlamentbe a Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,7 százalékos eredménnyel. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 9,2 százalékát kapta, a Zöldeknek pedig 8,9 százalék jutott.

Az uranzárás utáni első nyilatkozatában Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak. A Bundestag-frakció eddigi vezetőjével Thomas Oppermann-nal közösen adott sajtónyilatkozatban mindketten hangsúlyozták, hogy továbbra is Martin Schulz pártelnöknek kell vezetnie a pártot. „Együtt győzünk, együtt veszítünk” – hangoztatta Oppermann.

A kisebb pártok mind erősödtek, és az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet. Az eddigi ellenzéki pártok közül a Zöldek szerepeltek jobban, támogatottságuk a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 8,9 százalékra emelkedett. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a négy évvel ezelőtti 8,6 százalék után a szavazatok 9,2 százalékát gyűjtötte össze. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 12,6 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben. Alexander Gauland, a párt kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt azt mondta, hogy Bundestag-pártként „hajtóvadászatot” indítanak Angela Merkel ellen, és „vissza fogják szerezni az országot” a németeknek. A 2013-ban kiesett piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,7 százalékkal jut vissza a Bundestagba.

Merkel: a CDU/CSU elérte stratégiai célját

Angela Merkel az urnazárás utáni első nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de így is a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Seehofer: súlyos csalódás a Bundestag-választás eredménye

Horst Seehofer bajor kormányfő, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke pártja müncheni központjában az urnazárás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU/CSU pártszövetség mindkét tagja jobb eredményre számított.

Azzal kapcsolatban, hogy a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) harmadik erőként debütál a Bundestagban, azt mondta, hogy „támadási felület nyílt” a pártszövetségtől jobbra. Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni – mondta.

Martin Schulz elismerte az SPD vereségét

„Keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani” – mondta az SPD kancellárjelöltje még tegnap este. Hozzátette: a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottságának emelkedése fordulópontot jelez, és azt mutatja, hogy a menekültkrízis továbbra is megosztja az országot. Martin Schulz a vereség ellenére továbbra is a párt vezetője marad – jelentették be Berlinben.

Az AfD parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez Merkel menekültpolitikája miatt

Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése. Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely „nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel” – mondta a politikus.

Nézőpont: Merkel most fizette meg a menekültpolitikája árát

Mráz Ágoston Sámuel szerint nincs könnyű helyzetben a német kormányfő, hiszen koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) eddigi legrosszabb eredményét érte el a választásokon – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1-en. Hozzátette, a következő hónapok valószínűleg koalíciós tárgyalásokkal telnek majd. Az elemző beszélt arról is, egy elitellenes hangulatban születhetett ilyen eredmény a német választásokon, ezt támasztja alá a rendszerellenes Alternatíva Németország (AfD) jó szereplése.

A Zöldek és az FDP is nyitott a koalíciós tárgyalásokra

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott a német szövetségi parlamenti választások után vasárnap este arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal.

Az eddig ellenzéki Zöldek egyik csúcsjelöltje szerint pártja „nem lesz egyszerű partner” egy esetleges, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett új koalíció kormányalakítási tárgyalásain, és „nehéz megbeszélésekre” számítanak. Katrin Göring-Eckardt elmondta: a Zöldek minden párttal hajlandók tárgyalni az Alternatíva Németországnak (AfD) kivételével.

Christian Lindner, a négyéves szünet után a Bundestagba ismét visszatérő piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt vezetője jelezte: pártja nyitott a koalíciós tárgyalásokra az Angela Merkel vezette konzervatívokkal, de úgy vélik, „kurzusváltásra van szükség”. Lindner óriási sikernek nevezte, hogy a liberálisok visszatérhetnek a törvényhozásba.

Miután a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az exit poll közzététele után azonnal kizárta egy újabb nagykoalíció lehetőségét a CDU/CSU pártszövetséggel, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek alkotta kormány létrehozására van esély.

Merkel szerint viszont nem lehet kizárni egy újabb nagykoalíciót

Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot – jelezte Angela Merkel kancellár a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán. A CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője hangsúlyozta: matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz is van többség az új Bundestagban.

A számok azt mutatják, hogy „nincs leváltott nagykoalíció”. Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést „holnap újra meg lehet beszélni”. Kiemelte, hogy a mostani „viharos időkben” minden pártnak felelősen kell politizálnia.

Orbán Viktor gratulált Angela Merkelnek

Orbán Viktor vasárnap a legnagyobb közösségi oldalon gratulált Angela Merkel kancellárnak újraválasztása alkalmából. A magyar miniszterelnök azt írta a Facebookon magyarul és németül, hogy „Budapest gratulál”.

Osztrák külügyminiszter: alig meglepő a német választások eredménye

„Kevésbé meglepő számomra az eredmény. Németországban sok az elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával” – olvasható Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője közleményében. Szerint erre vezethető vissza a német parlamentbe bevonuló jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödése. „A migrációs válságot több európai politikus és párt sem vette elég komolyan” – tette hozzá.

Lengyel belügyminiszter: Merkel remélhetőleg következtetéseket von le hibás migrációs politikájából

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak adott interjúban leszögezte: Angela Merkel az a politikus, aki „a legjobban megfelel a lengyel érdek megvalósításának”. Egyúttal úgy vélte: „teljesen más helyzetet” teremt, hogy a CDU/CSU támogatottsága csökkent az előző választásokhoz képest, így nem kizárt, hogy a választások után más politikát fog folytatni.

„Az Európai Unióra és Lengyelországra nézve az lesz az alapvető kérdés, hogy Merkel következtetéseket von-e le abból a hibából, amelyet 2015-ben elkövetett” – vélekedett Blaszczak, utalva a német kancellár migrációs politikájára. A miniszter szerint sok minden múlik azokon a következtetéseken is, amelyeket a választások alapján Merkel a kétsebességes Európa koncepciójára nézve von le. „Bárcsak ne olyanokat, amelyek a Brexithez vezettek” – jegyezte meg Blaszczak Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépésére utalva.

Blaszczak nyugtalanítónak nevezte a harmadik legerősebb parlamenti tömörülésként a Bundestagba bejutó AfD oroszbarát politikáját, valamint azokat a nyilatkozatokat, amelyek a német katonák második világháborús szerepét méltatták.

(Borítókép: AFP / Tobias Schwarz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában