Őrizetbe vették

2020.12.16. 16:25

Hűtlen kezelés, vesztegetés a gyanú Bige Lászlóval szemben

Különösen jelentős hűtlen kezeléssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsították meg Bige Lászlót.

Közleményben erősítette meg a Nitrogénművek Zrt. szerdán a tulajdonos, Bige Lászlóval kapcsolatos bűnügyi hírt. Mint írják, Bige Lászlót kedden őrizetbe vették. Hűtlen kezeléssel és vesztegetés elfogadásával gyanúsítják írja a Magyar Nemzet.

A közleményben az előzményekre is kitérnek. „A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya 2017. november 16-án házkutatást tartott a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. székhelyén, és ugyanezen a napon házkutatásra került sor az NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén is. A nyomozás azóta is tart, és három éve nem jutott bírósági szakaszba. A vádak teljes mértékben alaptalanok. A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. A cégcsoport működését a történtek nem befolyásolják. A Nitrogénművekre és a Bige Holding Kft.-re pénzügyi hatása nem lehet. A cég igazgatósága és az alá tartozó vezetés biztosítja a folyamatos és gördülékeny üzletmenetet” – szól a Nitrogénművek MTI-OTS-ben kiadott közleménye.

A vállalat közleményével szinte egy időben az ügyben illetékes megyei főügyészség szóvivője is megerősítette az Inforádiónak a hírt. Szilágyi László szóvivője elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság december 15-én őrizetbe vette Bige Lászlót, és gyanúsítottként hallgatta ki.

A Nitrogénművek tulajdonosával több bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték, amelyek a következők:

  • kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette,
  • egy rendbeli, hamis magánokirat felhasználásának vétsége,
  • és egy rendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette.
  • Az előterjesztés Bige László letartóztatására, illetve bármilyen más kényszerintézkedésre egyelőre nem érkezett meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséghez, így a gyanúsítotti vallomás részletei még nem ismerhetők, de erre a hatóságoknak 24 órájuk van. Ennek megtételét követően kell majd az ügyészségnek döntenie arról, hogy tesz-e bármilyen indítványt az ügyben a bíróság felé.

    Sajtóinformációk szerint egy üzleti ellenlábasa tett feljelentést a mágnás ellen, ezt az információt azonban – tekintettel a nyomozásra – Szilágyi László szóvivő nem kívánta megerősíteni. Ahogyan arról is korainak tartotta nyilatkozni, hogy a Bige László elleni korábbi eljárást, amely már vádemelési szakba került, összevontan kezelik-e majd a mostani üggyel. Annyit azonban a szóvivő elárult: a műtrágya kapcsolja össze az ügyeket.

    A milliárdos, műtrágyakirályként emlegetett vállalkozó két hónappal ezelőtt, október 15-én állt bíróság elé, vádlottként. Bige László az előkészítő ülésen tagadta a Nyíregyházi Törvényszéken, hogy bűncselekményt követett volna el, nem tett vallomást, és ezzel az ügyészség büntetésre vonatkozó ajánlatát – teljes körű beismerés, tárgyalásról való lemondás esetén két év szabadságvesztés, végrehajtásában öt évre felfüggesztve – sem fogadta el. A bíró így tárgyalásra utalta az ügyet, a bizonyítási eljárás 2021. február elején kezdődik.

    Bige László a száz leggazdagabb magyar 2019-es rangsora szerint az ötödik volt, 170 milliárd forintra becsült vagyonával. A milliárdost üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, miután a bizonyítékok szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

    Bige bírósági ügye

    A vádirat lényege szerint Bige a munkája során 2006-tól kapcsolatban állt egy másik vállalattal, ami a vádlott érdekeltségébe tartozó cégek által gyártott termékeket is értékesítette. 2009 őszén Bige László felajánlotta ezen értékesítőcég vezetőjének, hogy nagy mennyiségű műtrágyát ad át részére egy letéti szerződés alapján, amelyet a nagy vevőkörrel rendelkező vállalkozó számla nélkül, a piaci ár alatt értékesíthet tovább. Az ajánlat arról is szólt, hogy az ebből összegyűlt összeget a férfi átadja a vádlottnak, aki ennek fejében elintézi, hogy a zrt. a teljes letéti készletet kedvezményes áron fogja neki kiszámlázni. A fenti megállapodás alapján 2010. januártól októberig a vállalkozó a végfelhasználók részére készpénzért, számla nélkül értékesítette a termékeket, majd az azokért kapott 135,4 millió forintot átadta a vádlottnak, hogy ő a teljes letéti készletet jóval alacsonyabb áron számlázza ki a vállalkozó által vezetett cégnek.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában