esély a maradásra

2019.03.20. 15:58

Iraki iskolák újjáépítéséhez kér adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet

A kormányzati együttműködés mellett társadalmi összefogást is indít a Segélyszervezet, hogy a háború után visszatérő családok gyermekei újrakezdhessék a tanulást.

Girls navigate a muddy street as they make their way to school amid the rubble of the Old City of Mosul, Iraq, which was devastated during the 2017 Battle of Mosul, which led to the defeat of the Islamic State group, also known as ISIS. During control of the city by the Islamic State, most children didn't attend school.

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 2014 óta segítik a háború után visszatérő családokat, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. 2017 őszén a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, a Hungary Helps program keretében 125 millió forintból lakóházakat és iskolákat újítottak fel, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végezték el, valamint tüzelőt, élelmiszert és takarókat is kiosztottak.

A segélyszervezet programjának következő szakaszában többek között a harcokban károkat szenvedett iskolák újjáépítését, felszerelését segítik Irakban

– mondta Lehel László. A KKM által támogatott segélyprogram két éve alatt 375 millió forintból öt, az Iszlám Állam térnyerése miatt súlyosan károsodott iskolát újítanak fel a Ninivei-fennsíkon, ahol mintegy ezerháromszáz gyermek tanulhat. Emellett hat, összesen mintegy 26 ezer ember ivóvízellátását biztosító hálózatot és tározót újítanak fel és humanitárius segéllyel támogatják a rászorulókat.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója Fotó: Fekete Daniel / Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Lehel László elmondta, a kormányzati támogatás mellett Adjunk esélyt a visszatérésre, esélyt a maradásra! címmel indítanak adománygyűjtést, hogy a háború után visszatérő iraki családok gyermekei újrakezdhessék a tanulást. A 1353-as adományvonalon, a www.segelyszervezet.hu oldalon található online adományozási felületen és a 11705008-20464565-ös számlaszámon, a közleményben „Irak” megjelöléssel március 31-éig beérkező pénzadományokból a felújított iskolaépületeket fogják bútorokkal, táblákkal és más felszerelésekkel ellátni.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára azt mondta: Magyarország erősödik, így arra is jut erőforrás, hogy a világ problémáival is foglalkozzanak, a magyar emberek érdekeinek figyelembevételével.

Magyarország a válságrégiókban nyújt segítséget, hogy ne kelljen útnak indulniuk az ottani embereknek, illetve visszatérhessenek szülőföldjükre azok, akik hazájuk elhagyására kényszerültek.

Nem a bajt szeretnék Európába és Magyarországra hozni, hanem a segítséget elvinni oda, ahol a baj van – fogalmazott.

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Kiemelt figyelmet fordítanak az üldözött keresztények megsegítésére, mivel a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Ugyanakkor az egyik legelhallgatottabb humanitárius válság az, amelynek epicentruma a Ninivei-fennsík. Elmondta: 2004-ben 1,5 millió keresztény élt Észak-Irakban, ez mostanra az üldöztetés és a háborús pusztítás után 200 ezerre csökkent.

Az államtitkár kijelentette:

kiemelt jelentőségű az Ökumenikus Segélyszervezet segítségnyújtása, mert a szülőföldön maradás és a visszatérés elősegítése révén a migráció megállításához járul hozzá.

Borítókép: Iraki gyerekek iskolába mennek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában