bűnügy

2020.02.04. 13:43

Iránban kivégeznek egy férfit, aki a CIA-nak kémkedett

Az iráni legfelsőbb bíróság megerősítette egy, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) kémkedő férfi halálbüntetését – közölte Golamhosszein Eszmáili igazságügyi szóvivő kedden Teheránban.

Amir Rahimpúr az iszlám köztársaság nukleáris programjával kapcsolatos titkokat adott át az amerikai titkosszolgálatnak jelentős összegekért cserébe – állította az IRNA iráni állami hírügynökség. A férfit hamarosan kivégzik – tette hozzá Eszmáili.

A CIA nem nyilatkozott az ügyben.

Eszmáili elmondta, hogy két másik feltételezett kém fejenként 15 év börtönbüntetést kapott: 10 évet kémkedésért és 5 évet nemzetbiztonság elleni bűncselekmény elkövetéséért. A szóvivő hozzátette, hogy az elítéltek jótékonysági szervezeteknél dolgoztak.

Irán korábban többször ítélt halálra olyan embereket, akik állítólag Amerikának és Izraelnek kémkedtek. A legutóbbi ilyen kivégzés Sahram Amirié volt, aki az Egyesült Államokban keresett menedéket az iráni nukleáris válság csúcspontján. Amikor 2010-ben visszatért hazájába, kormányzati vezetők küldtek virágot neki, és tévés műsorokban is szerepelt. Ezt követően rejtélyes körülmények között eltűnt. 2016 augusztusában felakasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában