Ország-világ

2021.01.29. 09:35

Írdalá.hu: csúcsidőben állt le a székely petíció brüsszeli oldala

A technikai gondok ellenére Spanyolországban és Szlovéniában is közel a cél.

Csúcsidőben, amikor mindannyian ezerrel mellénk álltatok és dübörögnek az aláírások, hirtelen a brüsszeli szerver, szerverfrissítési okkal 1,5 órán keresztül leállt – erről adott hírt az Írdalá.hu Facebook-oldala. A megdöbbentő technikai nehézségek éppen csütörtökön 20 órakor adódtak, amikor özönlöttek a spanyolországi, a szlovéniai és a lettországi aláírások – írja a Magyar Nemzet.

A központi, brüsszeli oldal újraindulása után az Írdalá.hu csapata arra kért mindenkit, hogy fogjanak össze, és írják alá a kezdeményezést minél többen! – Sose adjátok fel, ahogy mi sem tesszük! – szólt a biztatás.

A megfeszített munkára és az összefogásra valóban nagy szükség van, mert a székely petícióhoz eddig ugyan már összegyűlt több mint egymillió aláírás, és hat országban – Horvátországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Svédországban és Szlovákiában – is sikerült elérni a törvényben meghatározott limitet, egy európai uniós államban még teljesíteni kell a célt.

Spanyolországból és Szlovéniából rendkívül ütemben érkeznek a szignók, mindkét államban alig több, mint 1500 aláírás kell a sikerhez. Jól áll Lettország is, de ott még az 50 százalékhoz közelítenek, a balti államból így még több, mint háromezer aláírás kell, igaz, a február 7-i határidőik még ez is teljesülhet. A siker elérése érdekében, az Írdalá.hu és a Gerilla.hu csapata mindhárom országban azon dolgozik, elsősorban az online térben, hogy minél hamarabb elérjék a célt. A szlovéniai kampányt irányító Veress Hilda, a kampánycsapat operatív igazgatója, korábban a Magyar Nemzetnek elmondta: a szomszédos országban az elmúlt hetekben sikerült új támogatókat felkutatnia, és igyekszik influen­szereken keresztül minél több emberhez eljuttatni a székely kezdeményezés üzenetét. Azt a módszert alkalmazza, ami korábban Svédországban már bevált.

Nemcsak Lettországban, Spanyolországban és Szlovéniában küzd a támogatókért a kampánycsapat, hanem azokban az országokban is, ahol korábban éppen csak összegyűlt a kellő számú aláírás.

Veress Hilda ennek kapcsán arról beszélt: a ráadáson is dolgozni kell, még Svédországban is, mert a szignók egy része hibás lehet. A munkának már látszik az eredménye, lassan, de érkeznek az újabb litvániai és svédországi aláírások is.

Közben Pesty László, a székely petíció kampányfőnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az egyik óriási nemzetközi „multi” légitársaság „adminisztratív hibájából” a háromfős Gerilla-különítménnyel a minap kis híján Spanyolországban ragadt, ahol Katalóniában és Baszkföldön kampányoltak a székely petíció sikere érdekében. – Azért, mert nem panaszkodunk, még nem vagyunk hülyék – mondja a szakember.

– Tudjuk, hogy a véghajrában hányan és milyen módszerekkel akadályozzák a munkát, hányan és hogyan próbálják meggátolni, hogy összejöjjön az érvényesség.

A Spanyolországban „ragadás” nem volt véletlen, erre szignifikáns bizonyítékaink vannak, és hamarosan az asztalra pakoljuk azokat. Nem félünk még egyes multiktól sem, ők sem mindenhatóak. Lehet, hogy Brüsszel mindent bevet, de mi sem hagyjuk magunkat! – állítja a kampányfőnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában