merénylet

2019.07.17. 17:38

Ismeretlen támadó lőtt agyon török diplomatákat

Ismeretlen fegyveres lőtt agyon szerdán legalább egy személyt, egy török diplomatát Erbílben, az észak-iraki Kurdisztán székhelyén – derült ki hírügynökségi jelentésekből szerdán.

Sajtóértesülések szerint török diplomaták egy közkedvelt erbíli étteremben ebédeltek, amikor egy ismeretlen támadó tüzet nyitott rájuk.

A halálos áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek. Kurd biztonsági források a Reuters brit hírügynökségnek arról beszéltek: három török diplomata halt meg a szerdai támadásban.

Kurd tisztviselők és az iraki állami televízió szintén arról számoltak be, hogy a merényletben három török diplomata halt meg, köztük az erbíli török főkonzul helyettese is.

A török külügyminisztérium közleménye azonban a főkonzulátus egy munkatársának halálát erősítette meg. A tárca közölte: „Az iraki, valamint a helyi hatóságokkal együtt arra törekszünk, hogy minél hamarabb kézre kerítsék a támadás elkövetőit”.

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hivatalos Twitter-oldalán közölte: „A megérdemelt választ kapják meg majd azok, akik ezt az álnok támadást elkövették''.

A dpa hírügynökség arról számolt be az érintett erbíli étterem tulajdonosa, hogy a merényletben az erbíli török főkonzulátus két munkatársa halt meg, egy pedig súlyosan megsebesült.

”A támadó besétált az étterembe, és ahhoz az asztalhoz ment, ahol az a három személy ült. Két pisztolyt vett elő és elkezdett lövöldözni rájuk, majd elmenekült„ – közölte az étterem tulajdonosa a dpa hírügynökséggel.

A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

Törökország rendszeresen hajt végre katonai műveleteket a térségben, török harci repülőgépek évek óta bombázzák a lázadók állásait Észak-Irakban, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) titkos bázisai vannak. A török védelmi minisztérium múlt szombaton jelentette be, hogy kiterjeszti a térségben május óta tartó katonai műveleteit.

A PKK – amelyet Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorszervezetként tart számon – évtizedek óta küzd a főként kurdok lakta délkelet-törökországi térség autonómiájáért. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, az összecsapások 2015 nyarán, két és fél év tűzszünetet követően újultak ki, és tartanak azóta is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában