Járvány

2020.04.23. 09:57

Ismert alkotmányjogászt próbálnak megfélemlíteni Soros magyarországi emberei

A korábbi nyilatkozatomat – amely magáért beszél – fenntartom, Soros Györgyöt elítélték Franciaországban, ezután azt gondolom nem okozhat megütközést senkiben, ha a pénzügyi spekulációt negatívan minősítik – mondta Ifj. Lomnici Zoltán,a Századvég jogi szakértője.

Ifj. Lomnici Zoltán beszámolt az Origónak annak kapcsán, hogy Vadai Ágnes, a Gyurcsány-frakció egyik képviselője feljelentette, mert Soros Györgyről elmondta az igazat.

Megítélésem szerint egy újabb elkeseredett ellenzéki akcióról van szó, amely a személyemen messze túlmutat – mellesleg nem emlékszem, hogy elemzői, szakértői állásfoglalás miatt bárkit egy öt évig terjedő szabadságvesztéssel járó bűncselekmény elkövetésével vádoltak volna az elmúlt időszakban -

így reagált Lomnici Zoltán az Origónak annak kapcsán, hogy Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője Polt Péter legfőbb ügyésztől azt kérdezte, hogy ifj. Lomnici Zoltán kijelentése, amelyben arról beszélt, hogy Soros a forintot próbálta támadni, megalapozott vagy rémhírterjesztésnek minősül-e.

Ahogy a sajtóhírekből értesültem, a forint elleni külső támadási kísérlet kapcsán

Soros korábbi spekulációs tevékenységének a felidézését is sérelmezi Vadai Ágnes.

A kérdés innentől leegyszerűsödik, hiszen

csupán azt kell megvizsgálni, hogy kinek az érdekét sérti az egyébként többek által megerősített kijelentésem

- tette hozzá.

„Minden korábbi nyilatkozatomat fenntartom”

Ifj. Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a Legfőbb Ügyész átiratából az derül ki, hogy a III. Kerületi Rendőrkapitányság vizsgálja az ügyet, ahonnan megkeresést még nem kapott. Fel vagyok egyébként készülve bármilyen eljárási cselekményre, a kihallgatástól a rabosításig.

Az ismert alkotmányjogász kijelentette, hogy vélhetően a feljelentés tárgyát a Büntető Törvénykönyv 337. § (2) bekezdése képezheti, amely alapján aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nem kívánok prejudikálni, a korábbi nyilatkozatomat – amely magáért beszél – fenntartom.

Az Origo hozzáteszi, elég nehéz elképzelni, hogy a védekezést bármiben nehezítené az, hogy valaki felidézi Soros korábbi spekulációit majd elmondja, hogy Soros most is támadással próbálkozik.

Soros Györgyöt bennfentes kereskedelemért elítélték Franciaországban, ezután azt gondolom nem okozhat megütközést senkiben, ha a pénzügyi spekulációt negatívan minősítik

- zárta nyilatkozatát a Századvég jogi szakértője.

Lomnici Zoltán korábbi interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy a külső támadások esetén vizsgálatot indíthat az Alkotmányvédelmi Hivatal, illetve a Büntető törvénykönyv is szankcionálja a tiltott piaci befolyásolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában