bizonytalan helyzet

2019.10.28. 22:11

Ismét tüntetők haltak és sebesültek meg Bagdadban

Újabb három tüntető vesztette életét és több mint 224 sebesült meg hétfőn Bagdadban a kormány elleni tüntetésen összecsapva a biztonsági erőkkel, a hadsereg pedig kijárási tilalmat jelentett be éjféltől reggel hat óráig a fővárosban.

Biztonsági és egészségügyi tisztségviselők szerint a haláleseteket az okozta, hogy a biztonsági erők közvetlenül a tüntetők fejére célozva lőttek ki könnygázgránátokat. Egy negyedik ember a síita szent városban, Kerbelában vesztette életét, ahol további 53 ember megsebesült – hat állapota válságos – azután, hogy a biztonsági erők éles lőszert vetettek be a tüntető tömeg feloszlatásához – közölték biztonsági és orvosi források. Egy orvosi forrás szerint a lövedék a fején találta el az áldozatot.

A demonstrálók a kormány lemondását követelik, korrupcióval vádolják, továbbá azzal, hogy nem tesz eleget a gazdaság stagnálása ellen, nem javít a gyenge állami szolgáltatások színvonalán.

A hadsereg közlése szerint a kijárási tilalom „további rendelkezésig” lesz érvényben, azaz meghatározatlan ideig, a Reuters hírügynökség szerint azonban a tüntetők továbbra is ott vannak a Bagdad központjában található Tahrír téren.

A tüntetések első hulláma október elején volt, abban 149-en haltak meg. Némi visszafogottság után múlt héten pénteken kezdődtek újra Irakban – Bagdad mellett Násziríja városában – a tömeges demonstrációk, amelyekben négy nap alatt immár több mint hetvenen vesztették életüket.

Muktada asz-Szadr nagy hatalmú síita hitszónok, akinek koalíciója a legtöbb helyet szerezte meg a tavalyi iraki parlamenti választásokon, előrehozott választásokra szólított fel röviddel a kijárási tilalom bejelentését követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában