Kiszáradás, hőguta

2018.07.18. 07:43

Japánban most az irdatlan hőség szedi áldozatait

A rendkívüli meleg miatt legkevesebb 12 ember meghalt, és száz híján tízezer ember került hőgutával kórházba a múlt héten Japánban – közölte szerdán a katasztrófavédelem feladatait is ellátó tűzoltóság.

Road mirage is observed in Tokyo on July 17, 2018. The optical phenomenon, which appears to be water, is often seen on hot roadways due to fine weather and high temperature. According to Japan Metrological Agency, the maximum temperature was 34.4 degree Celsius. ( The Yomiuri Shimbun )

A legnagyobb hőség az ország középső és nyugati részén alakult ki. A hétvégén 39 Celsius-fokot mértek Gifu prefektúrában, ami az idei nyár rekordja. A fővárosban, Tokióban még a reggeli órákban is 33-34 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

A meleg leginkább az időseknek megterhelő, mert többet tartózkodnak a szabadban, illetve otthon – takarékosságból – nem kapcsolják be a légkondicionálót.

Tavaly Japánban 44 ember halt meg a rendkívüli meleg miatt és több tízezren kerültek kórházba. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy fogyasszanak sok folyadékot, ne tartózkodjanak sokat a tűző napon és viseljenek fejfedőt.

Borítókép: extrém hőség Tokióban – a meteorológiai szolgálat a reggeli órákban 35 fokot is mért a térségben.

Forrás: AFP / Takehiko Suzuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában