Illegális bevándorlás

2021.11.26. 08:22

Johnson a migránsok visszaküldéséről szóló megállapodást javasolt Macronnak

Boris Johnson brit miniszterelnök azt javasolta Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy a két ország mielőbb kössön megállapodást a La Manche csatornán átkelő migránsok visszafogadásáról.

Ez lehetne a legfontosabb lépés az embercsempészbandák üzleti modelljének tönkretételéhez – vélte a brit kormányfő Macronhoz intézett, csütörtök este a mikroblogján közzétett levelében annak nyomán, hogy szerdán legalább 27 ember, köztük hét nő és három gyermek a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.

A miniszterelnök egyúttal reményét fejezte ki, hogy következő soros EU-elnökként Franciaország előrelépést tud majd elérni az Európai Unió és Nagy-Britannia között a migránsok visszaküldéséről szóló megállapodás megszületésében.

Johnson hozzátette, hogy London öt intézkedést javasolt az illegális bevándorlás megfékezésére a La Manche csatornán keresztül. Ide tartozik a közös rendőri járőrözés Franciaország partvidékén, illetve kölcsönös tengeri járőrözés egymás területi vizein, korszerű műszaki eszközök, így szonár és radar telepítése, valamint a kölcsönös légi megfigyelés és a hírszerző szolgálatok szorosabb együttműködése.

A levélben Johnson üdvözölte belügyminisztere, Priti Patel, valamint francia, belga, holland és német hivatali partnereinek Calais városában tervezett találkozóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában