Ország-világ

2021.05.31. 06:29

Jól kezelte a kormány a járványt

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a magyarok kétharmada elégedett a kormány járványkezelésével.

Pásztó, 2021. május 24. Füleki Margit főorvos beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával a pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2021. május 24-én. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Három közül majdnem két magyar (62 százalék) jelezte a harmadik hullám végén, hogy elégedett a magyar kormány járványkezelésével – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, a Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatásából.

Az év elején mért 62 százalékos szintre emelkedett vissza a koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedésekkel való társadalmi elégedettség mértéke a harmadik hullámból való kilábalással. A harmadik hullám idején ugyan némileg csökkent az elégedettség, de mind a most mért magas adat, mind az a tény, hogy a járvány idején soha nem csökkent ötven százalék alá az elégedettségi mutató, komoly kormányzati teljesítmény.

Az Európában is ritkaságszámba menő kétharmados társadalmi elégedettségnek több oka is lehet:

  • Egyrészt a magas átoltottsági arány,
  • másrészt a többforrású vakcinabeszerzés és vakcinabőség,
  • s végül a védekezés eredményességének köszönhetően lépésről lépésre visszanyert szabadság.
  • A kormánypárti válaszadók elégedettsége kevésbé meglepő, 89 százalékuk a járványkezelésben sem talált kivetnivalót. A 2022-es választás szempontjából azonban fontosabb, hogy a kormányellenesek 26, az ismeretlen preferenciájúak 45 százaléka is elégedett a kormány teljesítményével (69, illetve 27 százalékuk elégedetlen).

    Rossz hír a baloldalnak, hogy idén még nem volt ilyen magas a kormány járványkezelésével való elégedettség a potenciális szavazóik körében.

    Módszertan

     

    A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. május 25. és 26. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

    Borítókép: Füleki Margit főorvos beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával a pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2021. május 24-én

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában