lejáratás

2020.07.09. 12:03

Kadirov szerint külföldi titkosszolgálatok állnak az ausztriai gyilkosság mögött

A csecsen elnök úgy véli, a szakszolgálatok maguk kreálják a bloggereket, majd végeznek velük.

Külföldi titkosszolgálatok számlájára írja Ramzan Kadirov csecsen elnök egy csecsen férfi meggyilkolását Ausztriában.

„A bécsi Anzor (az áldozat ragadványneve), az Öreg Manszúr, és a többi blogger, akik álhazafiasságukkal nyerészkednek, Oroszország és személy szerint ellenem tevékenykedő szakszolgálatok áldozatai lettek és lesznek. Tudják ők, hogy Oroszország kaukázusi határait én védem a hozzám hű csapatommal” – írta Kadirov csütörtökön a Telegram üzenetküldő szolgálatban.

Kadirov szerint a szakszolgálatok maguk kreálják a bloggereket, majd végeznek velük, és ezután tüntetésekre és más megmozdulásokra ösztönzik az embereket, hogy Oroszország ellen hangulatot keltsenek. Furcsa a csecsen elnök szerint, hogy ugyanezek az emberek hónapokkal ezelőtt még árulónak nevezték a Bécsben megölt férfit.

Egy orosz állampolgárságú férfi szombat este a nyílt utcán agyonlőtt egy másik, szintén Oroszországból származó, csecsen nemzetiségű férfit a Bécshez közeli Gerasdorfban. A gyilkosság után két férfit vettek őrizetbe, a feltételezett elkövetőt autós üldözés után Linzben fogták el. A másik, szintén csecsen férfi az áldozattal együtt érkezett a helyszínre, és a gyanú szerint szerepe van a gyilkosságban. Az osztrák hatóságok nem zárják ki, hogy politikai gyilkosság történt megrendelésre.

Az áldozat, a 43 éves Mamihan U., alias Martin Beck hazájában rendőr volt, 2005-ben érkezett Ausztriába, és 2007-ben kapott menedékjogot. Büntetett előéletű volt: embercsempészetért és hamis tanúzásért is elítélték már; legutóbb 2019 szeptemberében szabadult, akkor feltételesen helyezték szabadlábra. A férfi áprilistól az interneten 29 videót tett közzé, ezekben élesen bírálta Ramzan Kadirovot, és családját sértő szavakkal illette, szerinte ugyanis az elnök semmibe veszi az emberi jogokat, klánként és korrupt módon irányítja országát. A Bécsben működő csecsen közösség szerint Martin Beck emiatt életveszélyben volt, a fejére vérdíjat is kitűztek. Korábban védelmet kért az osztrák alkotmányvédelmi hivataltól (LVT), és azt terjesztette magáról, hogy rendőri védelem alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában