Ország-világ

2021.01.21. 07:27

Karácsony megkezdte a főváros vagyonának a kiárusítását

Megkezdte a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat Budapest vagyonának a felélését. A kabinet döntése értelmében a fővárosi vagyonkezelőnél jelenleg tizenhárom ingatlan pályáztatása zajlik, ám összesen hetvenkettőt fognak pénzzé tenni. Ami figyelemreméltó: két nagy értékű ingatlan pályázatát visszavonta a főváros.

Megközelítőleg 8,2 milliárd forint bevételt vár Karácsony Gergely a hetvenkét ingatlan értékesítéséből. Úgy tűnik, a főváros kiárulja a családi ezüstöt, a korábbi ciklusban nem volt arra példa, hogy egyszerre ennyi ingatlan adjanak el. A fővárosi önkormányzat a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta:

a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. az idei évben hetvenkét darab ingatlan értékesítését tervezi, és ebből nettó 8 216 867 500 forint bevételt tervez. Jelenleg tizenhárom ingatlan pályáztatása zajlik.

Felfüggesztett pályázatok

A múlt év végén egy ingatlanhirdetéssel foglalkozó portálra felkerült egy pilisszántói, egykoron iskolaként üzemelő, jelenleg zarándokszállóként működő kastély eladásra. Az épület tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, amely 341 millió forintért árulta az ingatlant. Lapunk úgy tudja: a pályázatra jelentkezett vevő, ennek ellenére a főváros felfüggesztette a pályázatot. Mint közölték: a tárgyi ingatlan értékesítési pályázatát a helyi önkormányzattal történt egyeztetést követően felfüggesztették.

Hasonlóképpen jártak el Karácsonyék az Újpesti víztorony mellett álló telekkel kapcsolatban. A csaknem ötezer négyzetméteres, eddig népszerű közparkot dobták piacra, a korábban meghirdetett licitet azonban a napokban indoklás nélkül visszavonták. Helyi információk szerint a területen bevásárlóközpont, vagy akár több száz lakásos társasház építését tervezték.

A Demszky-érából ismert trükkök

A XVI. kerület fideszes vezetését megkerülve, a helyieket meg sem kérdezve, egy bevásárlóközpont építése előtt nyitnák meg az utat a városrészben Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali szövetségesei. A cinkotai strand területét a tulajdonos kérését civil kezdeményezésnek beállítva akarják rekreációs területből vállalkozási területbe átsorolni.

A telket még a Demszky-korszakban privatizálta a főváros, kikerülve a kerület elővásárlási jogát.

A kertvárosi önkormányzat él a gyanúperrel, hogy azért lett hirtelen fontos a telkek átminősítése, mert a kormány szándéka, hogy a metrót és a HÉV-et összekösse, a nyomvonal pedig a telek egy részén haladna át. Amennyiben a telket átminősítenék, tízszer annyival kellene a kormánynak többet fizetnie az elidegenítés során.

Mi több: a közlekedési infrastruktúra mellett egy forgalmas bevásárlóközpont is épülhetne. Tavaly október végén derült ki, hogy a főváros településszerkezeti tervébe (TSZT) bekerült a cinkotai strand átminősítési szándéka, ami a tavaszi változatban még nem szerepelt.

Kultikus helyek lebontását akadályozta meg a kormány

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter elrendelte a Márvány utcai Márványmenyasszony étteremnek, valamint a Kazinczy utcai Wichmann-kocsmának helyet adó ingatlanokra a műemléki védettségi eljárás megindítását.

A balliberális vezetésű első kerületben is lebontották volna ugyanis a több mint kétszáz éves épületet.

A budai Márványmenyasszony vendéglőre a részleges bontási engedélyt korábban kiadták, nem törődve azzal, hogy annak idején itt tartotta lakodalmát Széchenyi István és Wesselényi Miklós is.

A kerület lapjának adott interjúban a főépítész azt mondta, hogy az épület a műemléki feltételeknek nem felel meg, ezért jogilag nem tudják megakadályozni a bontást, ami nem feltétlenül igaz, mert az önkormányzat saját építési szabályzatában szabályozhatja a kerületben folyó építési munkákat. Az erzsébetvárosi Wichmann-kocsma helyére egy szállodát építettek volna. Niedermüller Péter, Gyurcsány-párti polgármester a vállalkozóval megkötötte a parkolóhely-kiváltási szerződést, amely zöld utat adott a vállalkozónak, mindezt a kormány megakadályozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában