Járvány

2020.05.08. 10:23

Kárpátalján is örültek a Magyarországtól kapott védőfelszereléseknek (videó)

Maszkokat, fertőtlenítőszereket és orvosi védőruházatot szállítottak Beregszászra, ahol nagy hiány volt ezekből az eszközökből.

Szijjártó Péter külügyminiszter a magyar Országgyűlésben rendszeresen beszámol a hazánkba érkező védőfelszerelések számáról és típusáról. Ellenzéki oldalról – a Mi Hazánk Mozgalom képviselőinek kivételével – hetek óta folyamatos támadások érik a magyar kormányt, amiért a határon túli magyaroknak is juttat az országba érkező védőfelszerelésekből – hangzott el a köztévé Kárpát-medence című műsorának legutóbbi adásában.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az ellenzéki megszólalások kapcsán kifejtette:

„Sajnos ez nem egyedüli eset. Emlékszünk a 2004-es népszavazásra, emlékszünk arra, hogy 2017-ben Gyurcsány Ferenc pártja még aláírásokat is gyűjtött a külhoni magyarok szavazati joga ellen, és sajnos Szabó Tímea, akihez ez a sajnálatos felszólalás kötődik, egyike volt azon nyolc képviselőnek, akik nem szavazták meg a kettős állampolgárságot. Sajnos ez egy tudatos politika része, és azt gondoljuk, hogy pont az a szolidaritás hiányzik ebből a politikából, amelyre ők állandón hivatkoznak az ellenzéki oldalon. És azt is gondoljuk, hogy ez szívtelen politika, és ha a nemzetpolitikában nincsen szívük, akkor nincsen szívük más ügyekben sem.”

A koronavírus elleni védekezéshez szükséges magyarországi humanitárius segélyből valamennyi külhoni magyar közösség részesült. A Kárpátaljára szánt 100 ezer maszkot és több tízezer egyéb védőfelszerelést tartalmazó szállítmány Beregszászra érkezett. A Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére az Ökumenikus Segélyszervezet végezte az eszközök kiosztását azok között az intézmények között, amelyek fertőzött betegeket fogadnak.

„A szállítmányban fertőtlenítőszerek vannak, és olyan védőruházat, amely tetőtől talpig megvédi az orvosokat és az ápolókat a fertőzéstől. A kórházakon kívül a megyei mentők kapnak a szállítmányból, és kap egy szociális intézmény, a Kárpátaljai Református Egyház idősotthona is” – közölte Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai kirendeltségének vezetője.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=zUEb7KRVCkU&feature=emb_logo

A szállítmány átadásán jelen voltak Kárpátalja és a beregszászi járás, valamint a város vezetői is.

„Kárpátalja ma jelentős humanitárius segélyt kapott Magyarországtól, nyilvánvalóan azért, mert szükség van rá. Tehát minden olyan felszerelést, fertőtlenítőszereket, amelyben eddig hiányt szenvedtünk. Magyarország ezzel a segéllyel egyúttal kinyilvánította a jó szomszédsági kapcsolatra való törekvéseit is” – hangsúlyozta Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke.

„Hálásak vagyunk elsősorban a magyar kormánynak a támogatásért, amelyre most nagy szükségünk van. Valamint Ukrajna elnökének és a szociálpolitikai miniszternek, hogy humanitárius segélyként rövid időn belül be tudtuk hozni a szállítmányt az országba” – tette hozzá Ihor Sinkarjuk, a Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese.

„Fellélegezhetünk, hiszen jelentős támogatást kaptunk elsősorban az egészségügyi dolgozóink és orvosaink számára. Huzamosabb időre el vagyunk látva minden szükséges eszközzel a koronavírus elleni küzdelemhez”

- árulta el Iván Málos, a Linner Bertalan Beregszászi Járási Központi Kórház vezérigazgatója.

„A közösségünk számára is nagyon fontos, de elsősorban az egészségügyben dolgozók számára az, hogy nincsenek magukra hagyva, hogy van mihez nyúlniuk” – fogalmazott Babják Zoltán beregszászi polgármester.

„Amikor a magyar kormány tehette, azonnal a határon túli magyarság, a szomszédos országok segítségére sietett. Ebből nem maradhatott ki természetesen Kárpátalja sem, és olyan mennyiségű támogatást kapott, amely az egészségügyi intézmények számára két hónapra elegendő. Nagyon köszönjük a magyar kormánynak ezt a nemes gesztust, és azt, hogy ahhoz tartja magát, amit Szabó Dezső mondott, hogy minden magyar felelős minden magyarért” – nyilatkozta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Kárpát-medence című műsor stábjának.

Kárpátalján az elmúlt hetekben több halálos áldozatot követelt a járvány. A fertőzöttek száma folyamatosan nő a magyarlakta vidékeken is. A nemzeti összetartozás évében különösen fontos, hogy a magyarság minden tagja segítse, támogassa és védje egymást a nehéz időkben.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában