Ország-világ

2021.04.10. 13:13

Kásler Miklós: ne féljünk az AstraZenecától! (videó)

A vakcináció a leghatékonyabb módszer a koronavírus-járvány megfékezésére, a védőoltások eddig közel 3500 idős ember életét mentették meg – közölte Kásler Miklós az Életközelben című videósorozat legújabb részében.

Mike Judit háziorvos elõkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát oltához nyíregyházi rendelõjében 2021. április 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az emberi erőforrások minisztere beszélt az AstraZeneca-vakcináról, és a 100 Tagú Cigányzenekar rendkívüli támogatásáról is – számol be a Magyar Nemzet.

Magyarország az oltások tekintetében rendkívül sikeres. Ez az egyetlen, igazán hatékony lehetőség a koronavírus-járvány megfékezésére – jelentette ki Kásler Miklós, hozzátéve: nem csoda, hogy a világ felfigyelt hazánkra, hiszen a legtöbb országban az átoltottsági arány a magyarországi töredéke.

A tárcavezető elmondta: a biostatisztikusok megbecsülték az oltás eredményeképpen megmentett emberi életeket, és a 65 év fölötti korosztályt tekintve ez a szám megközelítőleg 3500 fő.

– Ahogy az átoltottság nő, ez a szám is folyamatosan emelkedik – fűzte hozzá.

Megjegyezte: az ellenzék oldaláról folyamatosan elhangzik, hogy az első és a második hullám alatt otthonukba bocsátott kórházi betegek tömegesen haltak meg.

– Ezt tételesen szeretném cáfolni, ugyanis egyetlen egy beteget sem küldhettek haza egyetlen egy magyar kórházból sem, akinek a kórházi kezelés elmaradása súlyos egészségkárosodást okozott volna, vagy az életét veszélyeztette volna – szögezte le.

Kitért rá, hogy ha a 2020-as összhalálozást összehasonlítjuk az előző öt év átlagával, akkor azt tapasztaljuk, hogy egészen november végéig, amikor a második hullám tetőzött, minden egyes hónapban az átlaghalálozás alatta maradt a megelőző öt év átlagának.

– 2018 óta, miniszterségem minden áldott napján elhangzik az ellenzék részéről, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer összeomlott. Jelen pillanatig sem omlott össze, és minden valószínűség szerint tartani tudja még ebben a rendkívül nehéz helyzetben is a megfelelő szakmai kondíciókat – húzta alá az orvosminiszter.

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint nem lehet okozati összefüggés az AstraZeneca-vakcina és vérrögképződés között. Ennek ellenére – feltehetően a tömeglélektan szélsőséges megnyilvánulása miatt – néhány országban átmeneti jelleggel, bizonyos korcsoportok esetében korlátozták a szérum alkalmazását – mondta az emberi erőforrások minisztere.

– Ne féljünk az AstraZenecától! A kiváló magyar szakemberek most is jól ítélték meg a helyzetet – tette hozzá.

A tárcavezető az interjú végén közölte: a minisztérium harmincmillió forinttal támogatta a VII. kerület DK-s polgármestere által utcára tett 100 Tagú Cigányzenekart, és megígérték, hogy megfelelő próbahelyiséget keresnek a számukra.

Borítókép: Mike Judit háziorvos előkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát oltához nyíregyházi rendelőjében 2021. április 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában