Járvány

2020.06.10. 12:06

Katonák nélkül nem ment volna a járvány elleni védekezés

A honvédség és tartalékosai jelentős részt vállaltak a feladatokból – jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Nagykanizsán.

Orosháza, 2020. május 14. Konecsni György, a Magyar Honvédség Parancsnokság Infokommunikációs és Információvédelmi csoportfõnökségének kiemelt fõtisztje, honvéd alezredes, kirendelt parancsnok (j) és Orsik Gábor, a Magyar Honvédség Parancsnokság Infokommunikáció és Információvédelmi Csoportfõnökségének tervezõje, honvéd fõtörzsõrmester, kirendelt parancsnokhelyettes ellenõrzi a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökbõl álló szállítmányt az Orosházi Kórházban 2020. május 14-én. Az egyszer használatos overallokat és arcvédõ pajzsokat a Waberer's-Szemerey Logisztika Kft. (WSZL) szállította. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Németh Szilárd a nagykanizsai katonai toborzópont megnyitásakor azt mondta, hogy a katonák segédkeztek a kórházak irányításában, az idősotthonok fertőtlenítésében, a kritikus infrastruktúrákat kezelő vállalatok irányításában, valamint közterületi járőrszolgálatot adtak. Az államtitkár közölte: a honvédség fejlesztési programjával igyekeznek újjáéleszteni a hagyományokat.

A nagykanizsai toborzópont révén lehetőség nyílik arra, hogy az egykor jelentős katonavárosban újból létrehozhassanak egy zászlóaljat – mondta.

Megjegyezte: a 172 éve létező magyar honvédség is mély válságban volt 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásakor, amikor mindössze 17 önkéntes tartalékosa volt. Mára ez a szám elérte a 9600-at, közülük több mint 4000 a területvédelmi tartalékos katona.

Az elmúlt hónapokban a tartalékosok részvételével fertőtlenítettek 997 idősotthont, 51 kórházban állítottak katonai parancsnokot, 17 helyőrségben pedig járőrszolgálatot is adtak.

A tartalékosok a raktárak őrzésében is szerepet vállaltak – tette hozzá.

Nagykanizsán, a városközpontban lévő Tourinform-irodában alakították ki a toborzópontot, a helyszín azért jó választás, mert „bent van a társadalom szövetében” – fogalmazott Németh Szilárd.

Sokan érdeklődnek a katonai pálya iránt

Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség főparancsnokának helyettese elmondta: az állampolgárok támogatása, részvétele nélkül nem lehetne a térség modern, ütőképes hadseregévé tenni a Magyar Honvédséget.

A katonai pálya iránti érdeklődést jelzi, hogy míg januárban 140, addig áprilisban már 853 érdeklődő volt Nagykanizsán. A speciális területvédelmi szolgálatra az országban két megyéből, Szabolcs-Szatmár-Beregből és Zalából – azon belül is a nagykanizsai járásból – regisztrálták a legtöbb jelentkezőt – közölte az altábornagy.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is azt hangsúlyozta, hogy „katonák nélkül nehezen lesz rend egy társadalomban”, látható, hogy Magyarországon a veszélyhelyzet ideje alatt is fegyelmezettség volt, sokat segítettek a katonák a polgári életben.

Borítókép: Honvédek ellenőrzik a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökből álló szállítmányt az Orosházi Kórházban 2020. május 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában