választás 2018

2018.03.06. 07:19

Kedden jár le az országos listák bejelentésének határideje

A választáson azok a pártok állíthatnak országos pártlistát, amelyek a fővárosban és kilenc megyében összesen legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet tudtak állítani.

Április 8-án a választópolgárok két szavazólapon szavazhatnak: az egyiken az országgyűlési egyéni választókerület jelöltjére, ezeknek a jelölteknek a bejelentésére hétfőn 16 óráig volt lehetőség.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint már közel 2700 egyéni választókerületi jelöltet jelentettek be. A bejelentett jelöltekből több mint 800-at már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok. A többiek ajánlásainak ellenőrzésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére péntekig van lehetőségük a bizottságoknak.

A másik szavazólapon a választópolgárok országos listára szavazhatnak, amely lehet pártlista vagy nemzetiségi lista. Az országos pártlisták és a nemzetiségi listák bejelentésének határideje kedd 16 óra.

A választáson azok a pártok állíthatnak országos pártlistát, amelyek a fővárosban és kilenc megyében összesen legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet tudtak állítani.

Az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottság veszi nyilvántartásba. A www.valasztas.hu szerint kedd reggelig az NVB három pártlistát vett nyilvántartásba: sorrendben az MSZP-Párbeszéd közös listáját, a Demokratikus Koalíció listáját, valamint a Fidesz-KDNP közös listáját.

Már bejelentette országos listáját az NVB-nél a Tenni Akarás Mozgalom, az Együtt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Kell az Összefogás Párt, a Magyarországi Cigánypárt, a Minden Szegényért Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum Mozgalom, a Magyarországi Munkáspárt, a Szegény Emberek Magyarországért Párt, valamint a Szegényekért Párt.

Az áprilisi választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok is állíthatnak országos listát. Ezekre a listákra azok a választók szavazhatnak, akik az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. Az országos önkormányzatoknak meghatározott számú – általában tíznél kevesebb – aláírást kell összegyűjteniük országos lista állításához.

Az NVB már nyilvántartásba vette az Országos Roma Önkormányzat, a Szerb Országos Önkormányzat, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzat, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzat, az Országos Horvát Önkormányzat, az Országos Lengyel Önkormányzat, az Országos Ruszin Önkormányzat, az Országos Szlovák Önkormányzat, az Ukrán Országos Önkormányzat listáját. Bejelentette országos listáját a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és az Országos Szlovén Önkormányzat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában