Ország-világ

2019.05.10. 13:05

Kegyelmet gyakorolt az új thaiföldi király

Az új király megkegyelmezett egy felségsértés miatt bebörtönzött aktivistának.

Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) új thaiföldi király pénteken megkegyelmezett egy felségsértés miatt bebörtönzött fiatal aktivistának, aki több mint két évet töltött rácsok mögött, mert a Facebookon megosztotta a BBC brit műsorszolgáltató X. Ráma különcségeiről és jelleméről szóló, tabukat feszegető életrajzát.

A Pai Dao Din néven ismert 27 éves Dzsatupat Bunpatararakszát százak várták a börtön bejáratánál az ország északkeleti részén található Khon Kaenben. A térségben sokan ellenzik a katonai junta és politikusai uralmát.

„Senkire nem haragszom” – mondta az elengedett férfi. „Egyszerűen csak szeretem a demokráciát és a szabadságot” – szögezte le, hangsúlyozva, hogy nem áll szándékában felhagyni a junta bírálatával.

A vitatott március 24-ei választásokon helyzeti előnnyel induló, 2014-ben puccsal hatalomra került juntának úgy tűnik, sikerült átmentenie hatalmát. A junta az évek során többször is elhalasztotta a választásokat a reformok szükségességére és a zökkenőmentes királyi trónörökösödés biztosítására hivatkozva. A thaiföldi királyt, X. Rámát május 4-én koronázták meg.

Az új thai kormány várhatóan júniusban alakul meg, és valószínűleg Prajut Csan-Ocsa nyugalmazott tábornok marad a kormányfő.

Pai Pao Din megköszönte az új királynak a kegyelmet. A férfi egy hónap múlva szabadult volna.

A felségsértés miatt elítélt rabok a legritkább esetben szoktak amnesztiát kapni. Azonban úgy tűnik, hogy a múlt hétvégén megkoronázott új király rugalmasabban viszonyul a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvényéhez, amelynek megszegői akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak. 2017 vége óta senkit nem ítéltek el felségsértés vádjával, és többek büntetését enyhítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában