bonyolult ügy

2018.11.21. 14:15

Kémkedés miatt ítéltek életfogytiglani börtönre egy brit férfit

Matthew Hedgest, a Durhami Egyetem 31 éves doktoranduszát május 5-én vették őrizetbe a dubaji repülőtéren, miután két hetet töltött kutató munkával az Egyesült Arab Emírségekben.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek szerdán az Egyesült Arab Emírségekben egy brit férfit kémkedés miatt – közölte szerdán az elítélt családja és a The National című helyi lap.

Matthew Hedgest, a Durhami Egyetem 31 éves doktoranduszát május 5-én vették őrizetbe a dubaji repülőtéren, miután két hetet töltött kutató munkával az Egyesült Arab Emírségekben. Interjúkat készített az ország kül- és biztonságpolitikájáról. Hedgest október végén óvadék ellenében szabadlábra helyezték, az előtt viszont öt hónapon át magánzárkában tartották fogva – közölte a családja.

A család szerint Hedges bírósági meghallgatásán védője nem lehetett jelen, és az egész nem tartott tovább öt percnél.

Az ügyész szerint a tudományos kutatás csak fedőtevékenység volt, Hedges valójában külföldi kém, és erre bizonyítékaik is vannak.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter közölte: az ítélet „mélyen megdöbbentette és csalódottsággal töltötte el”. Hozzátette: az ügyről az emírségek legfelső vezetésével egyeztetett, jelezvén, hogy az ítélet megterhelheti a kétoldalú kapcsolatokat. Hunt szerint következményei lesznek annak, ahogyan az emírségek hatóságai kezelték az ügyet.

Theresa May brit kormányfő szintén mély megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot, s azt ígérte: a legmagasabb szinten fogják megvitatni Hedges ügyét az emírségek vezetésével.

„Teljesen megdöbbentem. Nem tudom, mi tévő legyek. Matthew ártatlan”

- mondta a férfi felesége, Daniela Tejada, aki jelen volt az ítélethirdetéskor.

Az emírségek törvényei szerint az életfogytiglani szabadságvesztés külföldiek esetében legfeljebb 25 év börtönt, majd deportálást jelent – közölte a The National. Az újság szerint Matthew Hedges technikai eszközeit és kutatási anyagait lefoglalják.

A dubaji hatóságok megerősítették, hogy a férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában