bűnügy

2018.10.25. 17:28

Két év felfüggesztett börtönre ítélték a körmendi rendőrkapitány fiát

A fiú egy bűntársával együtt drogot árult.

A Szombathelyi Törvényszék sajtóközleményben tájékoztatta a vaol.hu portált arról, hogy a Szombathelyi Járásbíróság csütörtökön előkészítő ülést tartott B.B. és társai ügyében, amelyben a vádat a Budakörnyéki Járási Ügyészség emelte és képviselte.

A tényállás szerint az első-, másod- és harmadrendű vádlottak szombathelyi lakosok, egymás jó ismerősei. Az elsőrendű vádlott (aki egyébként a körmendi rendőrkapitány fia) 2016. november 3-án saját fogyasztás céljából egy lengyel internetes oldalról para-metil-N-etil- norpentedron hatóanyagot tartalmazó vegyületet (kristályt) rendelt. A megrendelt áru vételárát pénzátutalási rendszeren keresztül rendezte. A kozmetikumként megnevezett áru egy futárszolgálat útján érkezett, az elsőrendű vádlott a megrendelő neveként egy másik nevet, telefonszámként a saját telefonszámát adta meg.

Az elsőrendű vádlott szombathelyi szórakozóhelyeken ismerőseit is megkínálta a kristállyal, ezért ismeretségi körében elterjedt annak a híre, hogy kristályt tud szerezni. A kristályt 2016 novemberétől heti-kétheti gyakorisággal rendelte a csomagküldő webáruházból. A megérkezett kristályt előbb a szombathelyi irodájában, később egy kft. irodájában adagolta. A kiadagolt port adagonként (kb. 0,5 gr/adag) 2.000-2.500 forintért árulta.

Az egyre bővülő vevőkör kiszolgálásába 2016 év végétől – pontosan meg nem határozható időponttól – bevonta a másodrendű vádlottat, aki a kiporciózott kristályt adagonként 2.500 forintért árulta, adagonként 500-700 forint jutalék ellenében.

Az elsőrendű vádlott, B.B. a másodrendű vádlottnak átadott egy +3630-as hívószámú mobiltelefont. A másodrendű vádlott B.B. utasításai szerint ezen a telefonon keresztül a tartotta a kapcsolatot a vásárlásra jelentkező vevőkkel, a hívások során megegyeztek a kristály megrendelt mennyiségében és az ügylet lebonyolításának helyében. A vevők által megrendelt mennyiséget a másodrendű vádlott jelezte B.B. felé, majd a B.B. által kiadagolt mennyiséget a másodrendű vádlott adta el a vevőknek. Az ügyletekből befolyt összeggel ezt követően számolt el B.B. felé.

2017 áprilisától a másodrendű vádlott már nem vett részt a kristály értékesítésében.

B.B. döntése nyomán helyét a harmadrendű vádlott vette át, aki megkapta a korábban a másodrendű vádlott által használt +3630-as hívószámú telefont a vásárlókkal történő egyeztetésekre, és használhatta a kft. tulajdonát képező Mercedest az ügyletek lebonyolítására. A vevőkkel ezentúl a harmadrendű vádlott tartotta a kapcsolatot és a megrendelt, majd az elsőrendű vádlottól átvett kristályt a harmadrendű vádlott adta el a vevőknek, adagonként 2.500 forintért. Az ügyletekből befolyt összeget a harmadrendű vádlott átadta B.B.-nek. A vádlottak B.B. szervezésével és irányításával mintegy 20 személyből álló vevőkört alakítottak és szolgáltak ki rendszeresen.

Szeptember 15-én 18 óra körül Szombathelyen a Szűrcsapó utca és a Hazatius Ferenc utca sarkán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Elleni Osztályának nyomozói intézkedés alá vonták B.B.-t és a harmadrendű vádlottat a Mercedesben, akik a jármű ablakából kidobtak egy 20×30 cm-es műanyag tasakot benne 20 darab, 4×10 cm-es simítózáras műanyag tasakkal. A tasakokban egyenként 0,6 g kristályos por volt. Kidobtak továbbá egy 20×30 cm-es műanyag tasakot, benne 8 darab 4×10 cm-es simítózáras műanyag tasakkal, melyekben egyenként 0,6 g kristályos por volt. A járműből előkerült egy mérleg, 98 darab 4×10 cm-es simítózáras műanyag tasak és 285.500 forint készpénz. A lefoglalt 20 darab simítózáras műanyag tasak 6,81 g kristályos anyagot, a 8 darab simítózáras műanyag tasak 2,02 g kristályos anyagot tartalmazott. A nyomozó hatóság ezután házkutatást tartott.

A vádlottak az egyezséggel egyezően beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság végzésével jóváhagyta a Be. 735. § alapján a Budakörnyéki Járási Ügyészség és a vádlottak között létrejött és jegyzőkönyvbe foglalt egyezségeket, mivel annak feltételei fennálltak és a jóváhagyás bíróság általi megtagadásának a törvény szerint nem volt helye.

A bíróság a vádlottakat egy-egy rendbeli, társtettesként, bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek, és a megkötött egyezség szerint B.B.-t két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett; a másod- és harmadrendű vádlottakat pedig 1 év 6 hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte jogerősen.

A vádlottak bűnösségét a bűnösség beismerésére, az egyezség jóváhagyására és az ügyiratokra alapította. A bíróság az ítéletében sem a vád szerinti tényállástól, sem a minősítéstől, sem az ügyész által indítványozott büntetéstől nem térhetett el – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában