büntetés

2019.05.16. 13:04

Két évre ítéltek terrorizmus finanszírozása miatt egy kurd házaspárt Szegeden

A vádlottak leghamarabb büntetésük felének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

Két év börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék csütörtökön egy kurd házaspárt, amelynek tagjai korábban évekig a Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) kötelékében szolgáltak.

A bíróság a vádlottakat terrorizmus finanszírozásának bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szabadságvesztés mellett a házaspárt nyolc évre kiutasította Magyarország területéről. A vádlottak leghamarabb büntetésük felének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra, így a letartóztatásban töltött időt beszámítva erre már lehetőség is van.

A férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz, és logisztikai feladatokat látott el. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként végzett hasonló munkát.

Az Iránban kurd nemzetiségűként született nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol a harcoló csapatok katonanőinek fogadása és szállítása volt a feladata. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg. 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek, Irakban összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek. A vádlottakat tavaly március 7-én vették őrizetbe.

Bathó Nikolett bíró az indoklásban kifejtette, az nem vitatható, hogy a vádlottak csatlakoztak a PKK-hoz. Mindketten öt évet töltöttek a PKK, illetve YPG kötelékében. Bár érte őket fenyegetés, ami akadályozta őket abban, hogy elhagyják a szervezetek táborait, ám amikor mégis megszöktek, sem őket, sem családjukat nem érte retorzió.

A vádlottak fiatal kora, az általuk végzett tevékenység jellege és az őket érő fenyegetések miatt a bíróság lehetőséget látott arra, hogy az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény miatt törvényi minimumot meg sem közelítő büntetést szabjon ki.

Az ügyészség az ítéletet elfogadta, a vádlottak és védőik három nap gondolkodási időt kértek. A bíróság megszüntette a vádlottak letartóztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában