Terror

2018.05.29. 20:28

Kétnapos eltávozáson volt a börtönből a belgiumi támadó

Az elkövető neve a biztonsági szolgálatok szélsőségesekről szóló aktáiban is szerepelt. A férfi a rácsok mögött tért át az iszlámra.

Liege, 2018. május 29. A belga rendőrség különleges alakulatának tagjai a Liege belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2018. május 29-én. A 33 éves gyanúsítottat, akinél eredetileg kés volt, járőrök állították meg az utcán Liege központjában, mire rátámadt az őt igazoltató rendőrökre, s elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt és elmenekült. A férfit később agyonlőtték. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Terrorcselekmény miatt indít nyomozást a belga szövetségi ügyészség a kedd délelőtti liege-i lövöldözés ügyében, amelynek során egy férfi két rendőrrel és egy civillel végzett, mielőtt agyonlőtték. „Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak” – nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője.

Helyi sajtóbeszámolók szerint az elkövető egy 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került.

A férfit állítólag előző nap engedték ki a börtönből kétnapos eltávozásra. Ez már a sokadik ilyen alkalom volt, egy napra 11-szer, két napra 13-szor engedték kimenőre.

A hatóságok friss tájékoztatása szerint a férfi hátulról késsel rátámadt két járőrre az utcán az ország keleti részében fekvő Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában. A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített – közölte Philippe Dulieu, a liege-i ügyészség szóvivője.

A környező utcákat kiürítették, az iskola diákjait is biztonságba helyezték. A helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.

Catherine Collignon városi ügyészségi szóvivő elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen.

A La Libre Belgique című újság hivatalosan meg nem erősített, de egy videofeltétel alapján közölt információi szerint a férfi azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!” (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték.

Egyes híradások szerint a férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel. A rabtársai által erőszakos emberként jellemzett Hermann állítólag a börtönben tért át az iszlámra és ott is radikalizálódhatott.

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és rámutatott, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében. Délután Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő, illetve Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon belügyminiszter is felkereste a támadás helyszínét. Liege-ben szerdán egyperces néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte, hogy nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

Borítóképünkön a belga rendőrség különleges alakulatának tagjai a Liege belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2018. május 29-én

Forrás: MTI / AP / Geert Vanden Wijngaert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában