gyanús tulajdonviszonyok

2020.07.16. 12:12

Kiderülhet, tényleg hamis iratok alapján kebelezte-e be az úzvölgyi temetőt Dormánfalva

Az úzvölgyi katonatemető iratainak kiadásával kiderülhet, hogy a korábban Dormánfalva által átadott, tulajdonlást igazoló iratok hamisak-e – mondta Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő csütörtökön az M1-en.

A műsorban elhangzott, hogy a mostani bírósági döntéssel

kiderülhet, hogy 2019-ben miért alakított ki önkényesen, gyakorlatilag magyar sírokon egy román parcellát Dormánfalva önkormányzata. Az új keresztek ellen a székelyföldi magyarok békésen tiltakoztak, válaszul román szélsőségesek támadtak rájuk.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke először Dormánfalva hivatalához intézett közérdekű adatigénylést, hogy megtudja, a település milyen alapon állított fel új kereszteket a katonatemetőben. Az önkormányzat válaszul nem hitelesített dokumentumokat adott át arról, hogy a sírkert 2000-től a településhez tartozik. A dokumentumon sem pecsét, sem aláírás nem szerepelt – ismertette Pászkán Zsolt.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság kedden kimondott jogerős ítéletben kötelezte Bákó megye prefektusát valamennyi, az úzvölgyi katonatemetőre vonatkozó, hivatalában megtalálható irat kiadására. Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A pert Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke indította magánszemélyként, miután a Bákó megyei prefektus elutasította adatigénylési kérését.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus az MTI-nek kedden azt mondta:

az igényelt iratok azt bizonyíthatják, hogy Darmanesti (Dormánfalva) hamis iratok alapján kebelezte be a temetőt, és fontos bizonyítékot képezhetnek az Úzvölgye kapcsán elindított 12 per mindegyikében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában