Gyógyszer az „étrend-kiegészítőkben”

2017.08.15. 09:58

Kínai potencianövelőket vont ki a forgalomból a Nébih

Internetes próbavásárlással jutott a birtokába a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) két, Kínából származó étrend-kiegészítőnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleménye szerint a végül élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabásához vezető két internetes próbavásárlás egy olyan célellenőrzés része volt, amely kifejezetten a férfiak számára kifejlesztett potencianövelő szerek vizsgálatára terjedt ki. A szerekben a szakemberek gyógyszer-hatóanyagot találtak. Miután az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, amelyekben szigorúan tilos a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte, a hatóság azonnal kivonta a termékeket a forgalomból..

A Nébih által a forgalomból kivont termékek azonosító adatai:

Ingenium Növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula (4 kapszula)

Gyógyszerhatóanyag jelenléte: Thioaildenafil

SPX – Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (2 kapszula)

Gyógyszerhatóanyag jelenléte: Sildenafil, Tadalafil

A Nébih közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszerhatóanyag engedély nélküli jelenléte az ilyen szerekben azért különösen aggályos, mert az orvosi szakértelem és felügyelet hiányában az emberi szervezetbe kerülő gyógyszerhatóanyagok keringési vagy idegrendszeri problémákat okozhatnak.

Mint írják, a NÉBIH – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását.

A magyar forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárás folyamatban van, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a NÉBIH.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme és a mielőbbi hatósági intézkedés érdekében – jelezzék azt a NÉBIH Zöldszámán (06-80/263-244) vagy e-mail címén ([email protected])!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában