gazdálkodási fegyelem

2019.04.02. 17:45

Költségvetési felügyelőket kapnak az eladósodott kórházak

Az adósságállomány áttekintése után kiderült, a kialakult hiány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős.

Miskolc, 2018. december 6. Demeter Béla fõorvos (b3) gerincmûtétet végez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Idegsebészeti Osztályán az egészségügyi intézményben új mûtéti eljárással 2018. december 6-án. Az új feltárási módszerrel egy speciálisan kiképzett, csigolyaközi résbe alkalmas, távtartó (cage) bevezetése után minimálisan invazív technikával az érintett gerincszakasz rögzítését (fixációját) végzik el. MTI/Vajda János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Vajda János

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018-ban az egészségügy teljes megújítását tűzte ki célul. Ennek része volt a kórházi adósságállomány áttekintése is, amit a szaktárca rendelt el. A lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a kialakult hiány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős. Ezek közül 13 esetben konkrét intézkedés meghozatala is szükségessé vált – közölte kedd reggel az Emmi.

Beszámolójuk szerint döntés született arról, hogy költségvetési felügyelőket neveznek ki a leginkább eladósodott kórházakba, valamint bevezetik a vezetők teljesítményértékelését. Az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítése érdekében kontrolling és monitoring rendszer épül ki, továbbá a járó- és fekvőbeteg szakellátás finanszírozása is módosul. Az átmenti időszakban mindez segíti a gazdálkodási fegyelmet, amíg rendszerszintű megoldás születik az ügyben.

Ezekre vonatkozóan az emberi erőforrások minisztere kormány előterjesztéseket nyújt be a kabinet számára. Az Emmi célja, hogy a kórházak finanszírozása fenntarthatóvá váljon – olvasható a közleményben.

A kórházak adóssága 2010 óta 130 milliárd forintról kevesebb mint felére, mintegy 60 milliárd forintra csökkent – teszik hozzá zárásul.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában