30 év

2021.09.23. 17:24

Kövér: büszkék lehetnek a visegrádiak a sikerre

Büszkék lehetnek a visegrádi négyek (V4) az együttműködés létrejöttére, a kooperáció az elmúlt 30 év alatt sikertörténetté vált – mondta az Országgyűlés elnöke csütörtökön.

Visegrád, 2021. szeptember 23. Kövér László, a magyar Országgyûlés elnöke, Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke, Grodzki Tomasz, a lengyel felsõház (szenátus) házelnöke, Vystrcil Milos, a cseh szenátus házelnöke, Vondrácek Radek, a cseh képviselõház házelnöke és Terlecki Ryszard, a lengyel alsóház (Szejm) marsall-helyettese (b-j) a visegrádi országok házelnökeinek konferenciáján a Visegrádi Királyi Palotában 2021. szeptember 23-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Kövér László a V4-ek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) házelnökeinek visegrádi tanácskozásán tartott megnyitó beszédében emlékeztetett: a három ország (Csehország és Szlovákia akkor még közös államot alkotott) vezetői

30 éve úgy döntöttek, közép-európai kezdeményezést indítanak el,

hogy a részt vevő országok az európai integráció folyamatában érdekeiket együtt jobban érvényesíthessék.

A konferencián az európai jövőről, az értékekről és érdekekről cserélnek eszmét – mondta az Országgyűlés elnöke, megemlítve, hogy a legutóbbi, informális találkozó óta csak két hónap telt el.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára előadásában arról beszélt, hogy a V4-együttműködés mindig nagy hangsúlyt fektetett a parlamenti dimenzióra, mivel a parlamentekben születnek azok a döntések, amelyek alapján a kormányok végre tudják hajtani politikájukat. A találkozó napirendi pontjai közül az egyik az Európa jövője kérdéskör, amelybe beletartozik a Nyugat-Balkán, valamint a keleti partnerség országainak helyzete, ami közvetlen hatással van Közép-Európa politikai, gazdasági, biztonságpolitikai helyzetére.

Az államtitkár azt mondta, hogy a magyar V4-elnökség mottója, az Indítsuk újra Európát! jelszó jól jellemzi a mostani helyzetet. Hozzáfűzte, hogy a járványhelyzetben nagyon fontos, hogy a közép-európai térség együtt tudja legyőzni a járványt, másrészt minél hamarabb újra tudja indítani a térséget, amely az elmúlt években már Európa motorjává vált. Ez a 65 milliós térség megmutatta, hogy az unión belül a legmagasabb növekedést tudta hozni, és a parlamentek összefogásának köszönhetően sikerült egy sok kérdésben egységes politikai térséget felmutatni, ami már nem annyira népszerű a nyugati politikában – fűzte hozzá Sztáray Péter.

A KKM államtitkára azt mondta, a magyar elnökség lényege, hogy az Indítsuk újra Európát! jelmondat szellemében megerősítse a térséget, és ehhez a gazdaság, a kultúra, a társadalom és a diplomácia ad egyre több muníciót.

Borítókép: Balról: Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke, Grodzki Tomasz, a lengyel felsőház (szenátus) házelnöke, Vystrcil Milos, a cseh szenátus házelnöke, Vondrácek Radek, a cseh képviselőház házelnöke és Terlecki Ryszard, a lengyel alsóház (Szejm) marsall-helyettese Visegrádon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában