Járvány

2020.05.14. 15:59

További enyhítéseket jelentett be vidékre és immár Pest megyére is a kormány (videó)

Pest megyében is a többi megyében érvényes szabályok szerint folyhat tovább az élet, és vidéken további könnyítések lépnek életbe – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet tudósítása szerint a Kormányinfón elmondta: a tegnapi 12 órás kormányülésen arról döntöttek, hogy a csökkenő fertőzések száma miatt több ponton is lazítanak a korlátozó intézkedéseken.

Így Pest megyében is a többi régióra vonatkozó rendelkezések lesznek érvényesek, Budapesten kívül pedig a vendéglátóhelyek zárt tereit is használatba vehetik a vásárlók jövő hétfőtől. Vidéken a szállodák és a panziók is fogadhatnak vendégeket. Ugyanakkor a távolságtartásra és az arc eltakarására vonatkozó előírások hatályban maradnak.

A fővárost érintő további intézkedésekről hétfőig dönt majd a kormány, miután egyeztettek virológusokkal és más szakemberekkel, valamint Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a kerületekkel – mondta Gulyás Gergely.

A tárcavezető elmondta, hogy a polgármesterek közül sokan egyértelmű véleményt közöltek. A főpolgármesternek nincs határozott álláspontja, de a döntés felelősségét a kormány vállalja. Tarlós István esetében nehezen lehetett volna elhinni, hogy nem képes egy eldöntendő kérdésre egyenes választ adni. Holnap vagy holnapután mindenki megismerheti a Budapestre vonatkozó döntést – tette hozzá a miniszter.

A Kormányinfó videóját itt tudja megtekinteni:

További ügyekről is döntött tegnapi ülésén a kormány. A német alkotmánybíróság döntését elolvasva fontos alapelveket találunk, amelyek fontosságát Magyarország eddig is hangsúlyozta. A nemzeti szuverenitást fontosnak tartó országok győzelmeként értékelte a miniszter a német testület határozatát, és hangsúlyozta, annak vizsgálata, hogy az Európai Unió egy átruházott hatáskörben hoz-e döntést, a nemzeti alkotmánybíróság hatásköre.

Az Európai Bíróság mai döntése arra kényszerítené hazánkat, hogy ne védje kerítéssel a határokat

– értékelt Gulyás Gergely, felhívva arra a figyelmet, hogy most a belső határok is zárva vannak az EU-ban, és a külső határok védelmében az eddiginél szigorúbb intézkedésekre van szükség. Magyarország minden európai fórumon a külső határvédelem fontosságát fogja hangsúlyozni – tette hozzá.

Magyarországgal szemben boszorkányüldözés zajlik az Európai Parlamentben, ahol előre megírták az ítéletet

– mondta Gulyás Gergely, és emlékeztetett, Varga Judit igazságügyi miniszternek nem engedték elmondani azt a beszédet, amelyet a Facebook-oldalán ma nyilvánosságra hozott. A magyar kormány tagjának nem biztosított lehetőséget az Európai Parlament a felszólalásra. Gulyás Gergely ezt úgy kommentálta, hogy legalább a formára még a kommunista koncepciós perekben is adtak annak idején. Mindez aláássa Brüsszel megítélését – fogalmazott Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról számolt be, hogy

vidéken és Pest megyében június 1-jétől 200 főig megtarthatók lesznek a lakodalmak.

A gyermektáborokkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a nem ott alvós programokat megtarthatják. A miniszter tájékoztatott arról, hogy

a kabinet hosszabb időn keresztül szeretne gyermekmegőrzést biztosítani az óvodákban és bölcsődékben, erre jelentős szülői igényt tapasztaltak.

A gyöngyöspatai romák kártérítésére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: olyan törvénymódosítást terveznek, amely a természetbeni – például pótlólagos oktatással – történő kárpótlást is lehetővé teszi. Hozzátette:

a szegregáció ügyében bírósági eljárást indítók felelőtlenül jártak el, hiszen a megítélt pénzösszeg – összesen közel 100 millió forint – uzsorások kezébe kerülhet.

A miniszter újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a kormány számtalan normatívát úgy alakított át, hogy azok is kaphassanak fizetést, akik olyan intézményben dolgoznak, amelyik ideiglenesen nem működik.

Nincs szükség óvodapedagógusok elbocsátására. Az állam a korábbi intézménylátogatási szám szerint fizeti a normatívát.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a gazdasági övezetekről szóló törvénymódosítás kapcsán számtalan tévedés jelent meg a sajtóban. A módosítás csak a jövőben megvalósuló beruházásokra és csak olyan településekre vonatkozik, ahol a megyei közgyűlésnek van hatásköre. A megyei jogú városok és a főváros esetében nem érvényes a módosítás – hangsúlyozta a miniszter.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva „komolyan nem vehetőnek” nevezte a Bertelsmann Magyarországot is lejárató országjelentését,

mivel azt részben a Soros György által támogatott egyik szervezet írta, és láthatóan a kormány elleni gyűlölet vezérelte.

Az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatban a miniszter azt hangsúlyozta:

a döntést a környezetvédelemmel kapcsolatos uniós normatíva miatt hozták, de a kormány is egyetért annak tartalmával.

Az önkormányzatoktól elvont 34 milliárd forintnyi gépjárműadót arányosnak nevezte a miniszter, a vírus elleni védekezéshez való hozzájárulásként, hiszen a helyhatóságokhoz összesen 1800-1900 milliárd folyik be az említett adónemben.

A Bahart nyilvános pályázatot ír ki vitorláskikötők bérbe vételére és üzemeltetésére. Nem adják át a tulajdonjogot – mondta Gulyás Gergely, hangsúlyozva, hogy számos tévedés kering a sajtóban az üggyel kapcsolatban.

A miniszter beszélt arról is, hogy

mind a központi raktárban, mind a kórházakban megfelelő mennyiségű védőfelszerelés áll rendelkezésre, és 10 napnyi tartalék is van.

A kórházak napi jelentései alapján, rendszeresen szállítanak utánpótlást az intézményekbe, és nincs olyan kórház, ahol ne állna rendelkezésre megfelelő tartalék.

A miniszter kijelentette, hogy

több tucat eljárás van folyamatban rémhírterjesztés miatt, amelyeket jogi kritikával senki sem illetett.

A sajtóban két ügy van, amelyre hivatkozni szoktak. Ha a hatóság hibázik, kártérítési felelőssége van – húzta alá Gulyás Gergely, aki szerint a jogállam erejét mutatja, hogy amikor tévedés történt, az ügyészség néhány órán belül megfelelően lépett.

Gulyás Gergely beszámolt róla, hogy

egyetértés van a szakértők között arról, hogy komoly egy második hullám veszélye, és a járvány levonulása járhat még néhány napos emelkedésekkel.

Ezért a felszabadított kórházi ágyakat fokozatosan vehetik igénybe majd ismét a betegek.

Gulyás Gergely közölte: reméli, hogy a Budapesten bevezetett kijárási korlátozás feloldásával – amire akár június végén sor kerülhet – a kormányinfót újból újságírók részvételével tarthatják.

A veszélyhelyzet fenntartását indokoltnak nevezte, amiért különböző korlátozó intézkedéseket a normál jogrendben nem lehet megtenni.

A miniszter

bírálta a román kormánynak azt a döntését, hogy június 4-ét, tehát a trianoni szerződés napját ünneppé nyilvánították.

Mint mondta, a hasonló döntések elidegeníthetik az ott élő kisebbségeket.

A Modern Városok Program tervezett beruházásaival kapcsolatban megjegyezte: nehéz megjósolni, milyen keretek állnak majd rendelkezésre a projektre a jövő évben.

Bérlő és bérbeadó vis maiorra hivatkozással köthet külön megállapodást a polgári törvénykönyv szerint – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a felek ezt, ésszerű keretek között, megtehetik a jelenlegi helyzetben.

A kormány viszont nem szeretne a bíróság helyébe lépni, ha polgári peres eljárásra kerül sor. A miniszter úgy látja,

két hónapra mérsékelhetők a járvány okozta károk, és reményei szerint meg tudnak állapodni a bérlők és a bérbeadók.

A miniszter arról is beszélt, hogy a járványveszély kezdetekor hazánknak 2800 lélegeztetőgép állt rendelkezésre, amiből közel ezer foglalt volt. A virológusok ekkor azt mondták, ha a járványt nem sikerül megfékezni, akár 8000 lélegeztetőgépre is szükség lehet ahhoz, hogy ne kelljen az orvosoknak emberéletek közül választania. A kormány mindent megtett azért, hogy lélegeztetőgépeket vásároljon, de a piacon csekély volt a kínálat a megnövekedett kereslethez viszonyítva. A kormány lekötött minden lehetséges szállítmányt, de csak azokról számolt be, amelyek Magyarországra is érkeztek. Jelenleg hazánkban az Operatív Törzs szakértői készletezik a beérkező lélegeztetőgépeket.

Ma majdnem 5000 használható lélegeztetőgép van biztosan a kórházakban, és ez a szám még bővülni fog,

tehát elérhetik a garanciát jelentő nyolcezres számot.

Nem állhat elő olyan helyzet, hogy valaki lélegeztetőgép hiánya miatt veszítse el az életét

– hangsúlyozta a miniszter.

A kormány a saját prognózisai alapján tervez a költségvetés kapcsán – mondta Gulyás Gergely.

A hivatalos álláspont a pénzügyminisztériumé, amely háromszázalékos recesszióval számol.

Ennek megfelelően történik a büdzsé tervezése.

A miniszter kifejtette,

elfogadhatatlannak tartják az Európai Parlament hazánk ellen folytatott eljárását, ami összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel, és a másik fél meghallgatásának jogi elvével.

Mindez árt az Európai Uniónak és az európai együttműködésnek – fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető közölte:

a kormány a veszélyhelyzet végéig tervezi fenntartani az ingyenes közterületi parkolást, amit a járványügyi és a forgalmi adatok is igazoltak.

Gulyás Gergely a schengeni határok megerősítésének fontosságáról is beszélt. Mint mondta, ellenkező esetben minden bizonnyal felerősödik a migrációs nyomás.

Arra is kitért, hogy az osztatlan tulajdonú földterületekkel kapcsolatban

olyan törvénymódosítást is benyújtanak, amely garantálja a területeken található katonasírok halottainak végtisztességét.

Szavai szerint a diplomáciai nagyüzem is a járvány lecsengése után indulhat be. A koronavírus miatt számos találkozót lemondtak, és zömében telefonon folytatták le a diplomáciai egyeztetéseket.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában