Ország-világ

2021.01.28. 10:25

Március 1-ig maradnak az eddigi korlátozások (videó)

El akarjuk kerülni a harmadik hullámot, de ezért fenn kell tartani a mostani szabályokat – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás: érvényben maradnak a mostani szabályok

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült kordában tartani a járvány terjedését. Az európai szabályok sok esetben szigorúbbak, mint a magyar. El akarjuk kerülni a harmadik hullámot, de ezért fenn kell tartani a mostani szabályokat – írja az Origo.

Március 1-ig maradnak a mostani szabályok

Az egészségügyre háruló teher lényegesen kisebb, mint két-három hónapja – mondta a miniszter. Gulyás elmondta, hogy a jelenlegi szabályok március 1-ig maradnak hatályban. Éppen ezért a kormány azt kéri az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Ilyen esetben lehet enyhíteni a szabályokon

Ha a járvány terjedése tovább csökken, akkor van esély enyhítésre, a másik lehetőség pedig, ha kellő számú vakcina érkezik – mondta Gulyás. A kormány a lehető legtöbb vakcinát akarja beszerezni. Az unióból érkező vakcinák száma nagyon kevés.

Messze vagyunk még a 70 százaléktól

Gulyás Gergely elmondta, hogy Izraelben sikerült a lakosság közel 50 százalékát beoltani, míg az uniós országokban csupán 2 százalékos az átoltottság. Más vakcinákra is szükség van, hogy a 70 százalékos arányt sikerüljön elérni – tette hozzá. Szólt arról is, hogy két hónap alatt engedélyezték a Sputnik V orosz vakcinát. A németek is érdeklődnek az orosz vakcina iránt.

Könnyítették az engedélyezési eljárást

Február végéig 300 ezer ember számára elegendő orosz oltóanyag érkezhet, ha betartják a szerződést. A Sinopharm terméke is megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vele. A kormány úgy döntött, hogy milyen olyan vakcinát engedélyeznek ideiglenesen, amivel egymillió embert már beoltottak. Értelemszerűen az alkalmazás előtt a NNK ellenőrizni fogja a vakcinát – tette hozzá.

Felgyorsítják a kifizetéseket a vendéglátóhelyek számára

A vendéglátóhelyekről azt mondta, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítására. Eddig 27 milliárd forintot fizettek ki – tette hozzá. Először a vendéglátóhelyeket nyitják majd ki, ha lazítás lesz. Ehhez azonban vakcina kell – mondta a miniszter.

Nőnek a közfoglalkoztatotti bérek

A közfoglalkoztatotti bérek is emelkedni fognak, és mostantól 85 ezer és 110 ezer forint lesz – mondta Gulyás.

45 milliárdot kapnak a falusi kisboltok

45 milliárd forintot kapnak a falusi kisboltok a legújabb kormányzati döntés értelmében – mondta Gulyás. Erre azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A támogatás célja, hogy olyan közösségi terek jöjjenek létre, ahol több szolgáltatás elérésére lenne lehetőség. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg.

A teljes sajtótájékoztatót itt megtekintheti:

„Elfogadhatatlan Hiesz György gondolkodásmódja”

Elfogadhatatlan Hiesz György gondolkodásmódja, nem előzheti meg a közösség többi tagjait az oltás tekintetében – mondta kérdésre Gulyás. A 65 év alatti polgármesterek nincsenek elől a listán. Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy a baloldal semmilyen felelősséget nem vállal a védekezésben, a baloldal mindent megtesz, hogy a vakcinákkal szemben bizalmatlanságot keltsen. A baloldal korábban jobb adatok mellett követelt teljes zárást – mondta a miniszter.

Teljes a konszenzus

A kormány folyamatosan konzultál azokkal a szakemberekkel, akik alapján a kormány dönt. Teljes a konszenzus a jelenlegi szabályok megtartása mellett – mondta Gulyás. A legfontosabb, hogy oltóanyagot kell beszerezni. Adott esetben lehet majd olyan szabályozás, amikor maszkban lehet majd lenni a vendéglátóhelyeken.

Ezt vállalta az orosz fél

A kormány a vállalkozóknál hagyta az iparűzési adó egy részét, és nem vette el senkitől – mondta egy kérdésre Gulyás. A kormány ahol tud, ott segít az önkormányzatoknak. Gulyás szólt arról is, hogy Oroszország arra volt képes, hogy február végéig 300 ezer ember számára elegendő vakcinát küldjön, majd később még 700 ezer ember számára. Minden élet számít, ezért mindenhonnan veszünk vakcinát. Az európai engedélyezése is folyamatban van az orosz vakcinának.

Ekkora kárt okoz a vírus a gazdaságnak

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy másodlagos kérdés mennyibe kerül a vakcina, mert napi szinten 10 milliárdos kárt okoz a gazdaságnak a vírus. Minden uniós lehetőséggel éltünk az oltóanyaggal kapcsolatban – tette hozzá. bajor kormányfő szerint is valami félrecsúszott a vakcina beszerzés kapcsán – mondta a miniszter.

Gusztustalan baloldali propagandakampány zajlik

Varga Judit etikusan és törvényszerűen jár el az ingatlanvásárlás esetében, egy gusztustalan baloldali propagandakampány folyik ellen – mondta egy kérdésre Gulyás.

250 ezer emberre elegendő Sinopharm-vakcina érkezhet

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az AstraZeneca nem kapott európai engedélyt, csak magyar, de minden hatósági előírást be fognak tartani. 65 év felett is lehet belőle oltani. Reálisan 250 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kaphatunk a Sinopharmtól.

Gulyás: be fogom oltatni magamat

Ha májusig nem kerülnek sorra a miniszterek, akkor az azt jelenti, hogy nem sikerült elég vakcinát szerezni – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Természetesen be fogom magam oltatni.

Gulyás: nem adjuk fel a reményt

A szomszédos országokkal baráti viszonyra törekszünk, és nem adjuk fel a reményt – mondta Gulyás, de bizonyos kérdésekben nem fog engedni Magyarország. Ukrajna esetében a Velencei Bizottság is megállapította, hogy az oktatási és a nyelvtörvény nem felel meg az uniós normáknak.

Csak ebben az esetben lehet korlátozni a szólásszabadságot

Csak szélsőséges esetben lehet korlátozni a szólásszabadságot, és ezért is elfogadhatatlan, hogy nagy techcégek ezt gyakorolják – mondta Gulyás.

Ez lehet a megoldás a Várban

A legjobb az lenne, ha a várbeli lakosok megvehetnék a lakásukat, ahogy az más kerületekben történt a rendszerváltás után – mondta egy másik kérdésre Gulyás. A dán kormányfő bevándorlásellenes szavai kapcsán egyezés van a magyar állásponttal, kérdés ez jelent-e majd uniós szintű fordulatot – tette hozzá.

Csak az Európai Bizottság tud fellépni

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Pfizer szállítási szerződéseit megtámadni egyértelműen pótcselekvés. Csak az Európai Bizottság tud fellépni a Pfizer ellen – tette hozzá.

Ebben csak reménykedni lehet

Bízzunk benne, hogy a nyárra visszatér a normális élet, de csak reménykedni lehet – mondta Gulyás. A kínai vakcina ára nem lényegesen magasabb a nyugati árakhoz képest – tette hozzá. Nincsen jelentős eltérés.

Gulyás: a szabályokat mindenkinek be kell tartania

A vírus megfékezéséhez szükségesek ezek a szabályok, értik a nehézséget, de a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania – mondta Gulyás.

Jöhet a Facebook-törvény?

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy ma a szólásszabadság korlátait a Facebookon nem az Országgyűlés által elfogadott szabályok alapján állapítják meg, hanem egy világcég akarata alapján. Egyelőre nincsen meg a hatékony fellépés eszköze, de most erre tesz javaslatot majd az igazságügyi-miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában