Ország-világ

2020.10.27. 11:00

Müller Cecília: kerülni kell a felesleges kontaktusokat (videó)

Rendkívül intenzíven terjed a járvány, megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Továbbra is a járvány intenzíven felszálló szakaszában vagyunk

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy továbbra is a járvány intenzíven felszálló szakaszában vagyunk. 63 krónikus beteg halt meg tette hozzá. A kórházi kezelést is sokkal nagyobb számban veszik igénybe, 2891 fő van kórházban, 243-an vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok arra intenek minket, hogy a járványügyi éberséget fenn kell tartani írja tudósításában az Origó.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília: a kórházak felkészültek

Mindenkinek felelősséggel kell lennie a járványügyi szabályok betartására mondta Müller Cecília. Mindenki tartsa be az újonnan életbe lépett szabályokat. A járvány terjedésének leghatékonyabb eszköze a maszkviselés és a higiénés szabályok betartása tette hozzá. Ezek az eszközök mindenki rendelkezésére állnak mondta az országos tiszti főorvos. A kórházak felkészültek.

A honvédség bevetési csoportja is dolgozik

Az iskolákban folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás mondta Müller Cecília. Ahol korábban volt koronavírusos beteg, ott a honvédség bevetési csoportja is dolgozik tette hozzá. Senki ne menjen közösségbe, ha bármilyen tünetet mutat. A kontaktusok számának a csökkentése érdekében mondjunk le azokról a programokról, amik nem feltétlenül szükségesek mondta az országos tiszti főorvos.

A fiatalabb korcsoportról átterjedt a fertőzés az idősebb korosztályra

A 42. héten 8932 esetet, míg a 43. héten 13 797 esetet regisztráltak. Dinamikus emelkedés érvényesül mondta Müller Cecília. Az életkor szerinti megoszlás egyértelműen változik, így a 43. héten a 40 és 49 év közöttiek közül került ki a betegek 20 százaléka. A fiatalabb korcsoportról átterjedt a fertőzés az idősebb korosztályra.

Egyre több az idős beteg

Müller Cecília elmondta, hogy most a 40-49 éves korosztály felé tolódott el a pozitivitások aránya. Jelentősen csökkent a 20-29 éves korosztály aránya a betegek között, míg az 50 felettiek aránya 9-ről 17 százalékra nőtt. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy vigyázzunk a krónikus megbetegedésben szenvedőkre. Jellemzően szív- és érrendszeri és daganatos betegségben szenvedtek a meghaltak mondta az országos tiszti főorvos.

Somogy megyében csökkent az új megbetegedések száma

Budapest, Pest megye, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták a legtöbb esetet. Egyedül Somogy megyében csökkent az új fertőzöttek száma a 42. hétről a 43.-ra. Továbbra is a főváros és Pest megye a legfertőzöttebb, ha 100 ezer lakosra vetítjük ki a számokat.

Emelkedő bírság a karanténszabályok megszegőire

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy az Országgyűlés elfogadta a karanténszabályok szigorítását, valamint egyéb adminisztrációs egyszerűsítéseket. A karanténszabályokat megszegőkre 5000-150 000 forintos szankció szabható ki.

17 esetben szegték meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert elmondta, hogy 48 rendőri intézkedés volt a védelmi szabályok megszegése miatt az elmúlt 24 órában, ebből 17 esetben szegték meg a maszkviselési szabályokat.

1982 szabályszegés történt szeptember 21-e óta

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy szeptember 21-e óta 1982 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi szabályok megszegése miatt. Ezeknek a jelentős része figyelmeztetés volt.

476-ra emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma

27 050 hatósági házi karantén van jelenleg érvényben mondta Kiss Róbert. 476-ra emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma, és ezekben 90 embert hallgattak ki. A határokon zökkenőmentesen lehet belépni mondta a rendőr alezredes.

Ezt kell tennie a fertőzött kismamáknak

Abban az esetben, ha egy kismama fertőzött, akkor mindenképpen tájékoztassák az őt gondozó orvost mondta kérdésre Müller Cecília. Nyilvánvalóan az általános szabályok rájuk is vonatkoznak. Úgy tűnik, hogy nem bántja a koronavírus a magzatot, és nem okoz fejlődési rendellenességet. Nem írtak le egyetlen olyan adatot sem, amely azt bizonyítaná, hogy a magzatot károsan befolyásolta az édesanya fertőzöttsége. A szoptatás időtartama alatt nem az anyatejjel terjed a vírus, hanem az édesanyának kell betartania a higiénés szabályokat, így javasolt a maszkviselés és a sűrű kézfertőtlenítés mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília: ez nem helyettesíti a fegyelmezettséget

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nem látják, mikor következik be a fertőzések számának a tetőzése. Az Operatív Törzs folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet. Az elmúlt héten két szigorítás is volt mondta az országos tiszti főorvos. Az egyéni felelősség továbbra is nagyon fontos tette hozzá.

Nem csupán a szigorítások szükségesek, de ez nem helyettesíti a fegyelmezettséget.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában