Ország-világ

2020.10.12. 11:14

Müller Cecília: a tesztek és a megbetegedések száma is nő (videó)

A legfrissebb adatokról számolt be az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos (k) beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Mellette Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa (b) és Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Müller Cecília arról beszélt az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, hogy 1173 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, így 26 832 aktív fertőzött van, akiknek az egészségi állapota széles skálán mozog: van akinél súlyos a betegség, de van olyan is, aki tüneteket sem mutat. 154-en vannak lélegeztetőgépen a több mint 1400 kórházban ápolt betegből, és 14 haláleset történt tegnap – számolt be róla az országos tisztifőorvos, és hozzátette 55 és 78 év közötti személyekről volt szó, akik közül többen szenvedtek a Magyarországon jellemző népbetegségekben – írja a Magyar Nemzet.

Müller Cecília elmondta

fontos, hogy tudjuk a krónikus betegségben szenvedő vagy a nem karbantartott betegségben szenvedő és az idős emberek komoly kockázatnak vannak kitéve.

Különösen is figyeljenek ezek az emberek az állapotukra – mondta tisztifőorvos, és felszólította őket, gyakrabban konzultáljanak háziorvosukkal. Müller Cecília a tesztelés kapcsán kifejtette 834 197 vizsgálatot végeztek el eddig, és azt is hozzátette, már több mint 11 ezren meggyógyultak a betegségből.

Müller Cecília rámutatott: az egész világban és Európában is egyértelműen növekvő tendenciát mutat a járvány, mindenhol növekszik a kórházban kezeltek száma. – Százezer lakosra Csehországban 423, Belgiumban 364, Hollandiában 344, Spanyolországban 308, Franciaországban 285, az Egyesült Királyságban 242 pozitív eset jut – ismertette, hozzátéve: Magyarországon 128 fertőzött jut százezer lakosra.

Kérem, ne fáradjunk bele a higiéniás szabályok betartásával. A szabályok működnek. Ha ezeket betartjuk, ismét el tudjuk laposítani a járványgörbét – hangsúlyozta.

Továbbra is nagyon fontos a maszk helyes használata. Nem elegendő csak a szájat eltakarni

– rögzítette az országos tisztifőorvos, aki a kézmosás, kézfertőtlenítés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Müller Cecília elmondta: a napokban kifejlesztettek egy elektronikus mintavételi űrlapot, ami egyszerűsíti a rendszert. A háziorvosoktól számos kérés már ezen keresztül érkezik az Országos Mentőszolgálathoz.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

 

Kiss Róbert alezredes ismertette, hogy a határon jelenleg Nógrád megyében öt helyen van már átkelési lehetőség. Azt is elmondta, a kaszinókban este 11:00 után nem lehet tartózkodni a jövőben. Kiss Róbert beszámolt róla, hogy

a járványügyi szabályok megszegése miatt közlekedési eszközökön 99 alkalommal intézkedtek a rendőrök, a kereskedelmi üzletekben 64 intézkedést kezdeményeztek, és 61 intézkedés történt a közúti ellenőrzések során.

A hatósági házi karantén betartását folyamatosan ellenőrzik mondta, és kiemelte, ma 21 491 karantén van elrendelve.

A Magyar Nemzet kérdésére – miszerint igaz-e, hogy a kórházakban elfogyott a Remdesivir gyógyszer – az országos tisztifőorvos úgy felelt: a legfrissebb, mai információk szerint rendelkezésre áll a gyógyszer. Olyannyira, hogy

a Richter Gedeon cég jóvoltából hazai gyártótól is rendelkezésre áll a készítmény.

A bentlakásos otthonokról szólva jelezte: 45 intézményben találtak koronavírusos lakót, de számosan közülük teljesen tünetmentesek. Összesen 5601 fő lakik ezekben az intézményekben, közülük 542 fő pozitív.

Bekerült az otthonokba a koronavírus, azonban jellemzően alacsony számú pozitivitásról beszélhetünk és az érintettek állapota stabil, sokaknak nem is volt szüksége kórházi ellátásra – mondta Müller Cecília, hozzátéve: az 542 érintett fő közül 130-an vannak jelenleg kórházban, és a második hullám ideje alatt 35-en hunytak el, 30 fő viszont már meg is gyógyult az otthonok lakói közül.

A látogatási és intézmény-elhagyási tilalom továbbra is érvényben van – mutatott rá.

Nehéz előre megmondani, hogy a betegek, akik kórházban vannak milyen arányban szorulnak majd lélegeztető gépre, mivel ez sok tényezőtől függ – mondta Müller Cecília és arról beszélt tíz százalék körül mozog egy ideje ez az arány. Hozzátette: általában amúgy is beteg emberek kerülnek kórházba a koronavírus miatt, és az állapotuk gyorsan változhat. A tisztifőorvos elmondta

rendelkezésre állnak mindazon eszközök, gyógyszerek és a szakavatott személyzet is, ami az ellátáshoz kell.

Kiss Róbert arról beszélt hogy szeptember 21. óta 21140 intézkedés volt a maszkviselés szabályainak megsértése miatt.

Müller Cecília elmondta, hogy a második hullám elején elsősorban a fiatalok betegedtek meg , most viszont már egyre több az idős beteg. Ez az oka annak, hogy egyre több fertőzöttet kell kórházban is kezelni.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Mellette Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa és Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában