Ország-világ

2020.09.30. 11:02

Operatív Törzs: holnaptól elkezdődik a testhőmérséklet-mérés az oktatási intézményekben (videó)

Október 1-től 37,8 fok felett egyetlen diákot sem engednek be az iskolákba – hangzott el a védekezésért felelős Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Változások a szlovén határátlépésnél

Kiss Róbert a tájékoztató elején az Origo tudósítása szerint arról beszélt, hogy Szlovénia esetében nincs szükség negatív tesztre, ha az országba belépőnek mindkét ország határán van földtulajdona. Az ingázóknak és a tranzitálóknak sem kell negatív teszt – tette hozzá a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Rendőri akció az Örs Vezér téren

Az elmúlt 24 órában 36 rendőri intézkedés volt a védelmi intézkedések megszegése miatt. Az Örs Vezér téren két ember ellen volt rendőri intézkedés a maszkhasználat megszegése miatt – tette hozzá. Összesen 499 személy ellen intézkedtek múlt hét óta.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

143 esetben nyomoznak rémhírterjesztés miatt

2741 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában. Az elektronikus ellenőrzést 1574-en használják – mondta Kiss Róbert. 143 esetben nyomoznak rémhírterjesztés miatt – tette hozzá.

773-an vannak kórházban

Müller Cecília arról beszélt, hogy a koronavírus megbetegedés kapcsán elhunytak alapbetegséggel bírtak. 773 főt ápolnak kórházban koronavírusos megbetegedés miatt – ismertette.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy akinek szüksége van PCR-tesztre, az ingyenesen jut hozzá. Az általános higiéniés szabályok betartása rendkívül fontos – tette hozzá. Az országos tisztifőorvos szerint el kell kerülni, hogy további korlátozó intézkedések legyenek.

Indul a hőmérőzés

Október 1-től 37,8 fok felett egyetlen diákot sem engednek be az iskolába – mondta Müller Cecília. Abban bízik, hogy zökkenőmentes lesz a hőmérőzés.

Holnap van az idősek világnapja

Október 1-je az idősek világnapja – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Tisztelet és szeretet illeti az időseket. Az ő érdekükben is be kell tartani a szabályokat – tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos közölte, hogy nem lesz kötelező maszkviselés az edzőtermekben és sportklubokban.

Mi történik, ha egyszerre támad az influenza és a koronavírus?

Müller Cecília szerint nagyon nehéz megmondani pontosan, hogyan reagál a szervezet akkor, ha valaki egyszerre kapja el az influenzát és a koronavírust. Amit meg lehet előzni, azt meg kell előzni, így az influenza ellen lesz térítésmentes védőoltás. Ha a kettő vírus egyszerre támad, akkor sokkal több probléma lehet, mintha csak egy kórokozó támadna – mondta a tisztifőorvos.

Ilyen esetben mehet vissza 10 nap után egy gyerek az iskolába

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy el kell különíteni azokat, akik úgy betegek, hogy vannak tüneteik és azokat, akiknek nincsen. Egy tünetmentes gyerek 10 nap után nyugodtan visszamehet a közösségbe – tette hozzá.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a reprodukciós rátát a járvány adataiból számolták ki.

A családi összejövetelek kapcsán kiemelte: mindig azt kell szem előtt tartani, hogy csak egészségesen menjünk közösségbe.

De mivel így sem tudjuk, hogy ki fertőzött, ezért óvatosságra és bölcsességre intek mindenkit – mondta Müller Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában