Ország-világ

2020.10.13. 11:16

Müller Cecília: az elhanyagolt krónikus betegség különösen nagy kockázatot jelent (videó)

Nagyon fontos, hogy a krónikus betegségben szenvedők figyeljenek az állapotukra, ne hanyagolják el betegségüket, általában is lényeges a vitamin-utánpótlás és a maszkviselés szabályainak betartása. Egy hét alatt 9 százalékos növekedés történt a járvány terjedésében, amely nem csak az idősekre, de a középkorúakra is veszélyes. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján beszámolt a járványhelyzet alakulásáról.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először a napi legfrissebb adatokat ismertette.

Eszerint az elmúlt 24 órában 1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 39 862 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 28 krónikus beteg, így számuk 996 főre emelkedett, 11 753-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 27 113 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 45 százaléka, a gyógyultak 32 százaléka budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Ne hanyagoljuk el krónikus betegségeinket!

A tisztifőorvos újra alaposan áttekintette az elhunytak statisztikáit, amelyekből világosan látszik, hogy a szinte valamennyi áldozat krónikus betegségben szenvedett. Továbbra is jellemző a szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, és többüknek volt valamilyen autoimmun betegsége. Hozzátette: bővült az anyagcsere-betegségek köre is, a cukorbetegség mellett megjelent a köszvény. Az elhunytak között vannak továbbá daganatos betegek is.

Müller Cecília ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos a krónikus betegséges megfelelő karbantartása, ellenőrzése.

Az elhanyagolt betegség ugyanis kiemelt kockázatot jelent.

Széles skálán mozog a fertőzöttek átlagéletkora, az elhunytak többsége idős

Az oktatási intézményekről azt mondta, hogy 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztálynál és három teljes iskolánál van érvényben digitális oktatás.

A fertőzések száma napról napra emelkedik és az érintett korcsoportok változása is tetten érhető – mondta Müller Cecília. A 20-29 éves korosztály aránya a fertőzöttek között 46,4 százalék, a gyerekek fertőzöttsége viszont továbbra sem jellemző. Ezzel együtt már széles körben, a társadalom valamennyi rétegében jelen van a járvány.

Egyrészt az iskoláskorúaknál, másrészt az idősödő korosztály esetében van jelentős növekmény a fertőzést tekintve

- mondta Müller Cecília. 322-ről 397-re nőtt százezer lakosra vetítve a pozitív esetek száma egy hét alatt.

A 40 és 41. héten elég széles határok között mozog a pozitív esetek száma. Általában a heti változásokkal lehet a folyamatokat követni. A 40.-ik héthez képest a 41. héten 600-al több fertőzött volt, és ez 9 százalékos növekedés volt.

Változik a területi eloszlás is: nincs már nagy különbség a sűrűn és a ritkábban, elszórtan lakott települések fertőzöttsége között.

A legtöbb fertőzött továbbra is Budapesten van, a legkevesebb pedig Békés, Tolna és Somogy megyében található. A nyers halálozási szám aránya 2,5 százalék a teljes lakosságra nézve.

Az elhunytak átlagéletkora jelenleg 75 év.

Kiss Róbert rendőr-alezredes elmondta: 28 esetben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt, szeptember óta pedig 1168 esetben.

Több mint 21 ezer hatósági házi karantén van jelenleg érvényben – tette hozzá.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint hétfőn a védelmi intézkedések megszegése miatt 12 esetben azért történt rendőri intézkedés, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, 13 alkalommal pedig azért, mert kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken szegték meg a védelmi intézkedések szabályait.

A tömegközlekedési eszközökön utazó szabályszegők esetében mindenkit figyelmeztetésben részesítettek. A kereskedelmi üzletekben indult rendőri intézkedések során kilenc embert figyelmeztettek, egyet helyszíni bírsággal sújtottak, három ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek – tette hozzá az alezredes.

Ajánlott a D és C-vitamin

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: fontos és ajánlott a vitamin-utánpótlás. A D-vitaminnak a borongós őszi-téli hónapokban egyébként is híján vagyunk, ezért ezt egyébként is lényeges pótolni. Jó, ha C-vitaminnal kombinálva szedjük.

A gyógyultak állapotát is nyomon követik

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: természetesen Magyarországon is van utánkövetés, vagyis a hatóságok szorosan nyomon követik a gyógyultak állapotát is, vizsgálják az esetleges szövődményeket, azt, hogy a betegségből kigyógyultak hogyan érzik magukat, milyen nyomot hagyott szervezetükben a koronavírus-fertőzés.

Van példa gyors és rövid felépülésre is – tette hozzá.

Csak egészséges emberek találkozzanak!

A járvány arra kényszerít minket, hogy másképpen ápoljuk kapcsolatainkat szeretteinkkel, mint máskor. Csak egészséges emberek találkozzanak, így a gyermekek is így menjenek a nagyszülőkhöz az őszi szünetben – mondta Müller Cecília.

Nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség megtartása, hogy így lassítsuk a fertőzés terjedését – mondta Müller Cecília. Cseppfertőzéssel és érintkezéssel terjed a koronavírus, és a mostani időszak azért veszélyes, mert könnyebben át tudjuk adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában