Járvány

2020.06.18. 10:16

Gulyás Gergely: járványügyi készültség lép a rendkívüli jogrend helyébe (videó)

A járvány elleni védekezés sikeresebb, a rendkívüli jogrend pedig rövidebb volt Magyarországon, mint Európa számos országában – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2020. május 28. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Gulyás Gergely elmondta, hogy Magyarországon a védekezés sikeresebb volt, mint Nyugat-Európa legtöbb országában.

A rendkívüli jogrend rövidebb volt, mint Európa számos országában

- hangsúlyozta a miniszter.

Ez a jogrend tette lehetővé a gyors és hatékony intézkedéseket. Kilencvennyolc nap után köszönetet mondunk mindenkinek, aki részt vett a védekezésben. Ebben egyedül az ellenzékre nem lehetett számítani. Nemtelen támadások, az ország külföldön való lejáratása és kamuvideók jellemezték a baloldalt – fejtette ki Gulyás Gergely a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

Háromhavonta felül fogják vizsgálni a járványügyi készültség intézkedéseit, ami felváltja a veszélyhelyzetet.

A maszkhasználat tekintetében nincsen könnyítés

- jegyezte meg a miniszter.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott,

a veszélyhelyzet elmúltával a kormány a 65 év felettiek vásárlási idősávját is eltörölte.

A miniszter jelezte, augusztus 15-ig a zenés-táncos eseményekre továbbra is vonatkozik az ötszáz fős korlátozás, de ezt is felül fogják vizsgálni bizonyos időközönként.

Kijelentette:

a határon való átlépést az EU-s országok között a lehető leghamarabb lehetővé kell tenni,

hiszen a tagországok esetében indokolt a határok felszabadítása, a szabad átjárás biztosítása.

A menekültügyi kérelmek elbírálására a szomszédos országok nagykövetségein van lehetőség,

az elmúlt hónapokban a migráció megállt, a májusi adatok azonban ismét aggasztóak.

Gulyás Gergely reméli, a határok megnyitása nem jár majd a migráció növekedésével.

A gazdasági helyzetről is tárgyalt a kormány: komoly hatásokkal járt a járványidőszak, a gazdasági növekedés előrejelzései eltérőek, a kormány hivatalos várakozása a recesszió mértékét illetően a pénzügyminisztérium jelzése alapján -3 százalék.

Az eddigi intézkedéseket a kormány megtárgyalta, a legutóbbi összesítés alapján

1,2 millió munkavállaló munkahelyének megőrzéséhez tudott hozzájárulni a kormány.

Gulyás Gergely megemlékezett a tegnap elhunyt két vízilabda-legendáról, Kárpáti Györgyről és Benedek Tiborról is.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, a főváros korábbi vezetősége jó anyagi állapotban adta át a kasszát Karácsony Gergelyéknek, most is 180 milliárd forint van állampapírban tartalékban, és a kormány továbbra is biztosítja a 6+1 milliárd forintot a Lánchíd felújítására, amit haladéktalanul el kell kezdeni.

Újabb kérdésként merült fel, hogy mekkora összeget szán a kormány az augusztus 20-i tűzijátékra, illetve ki dönti el, hogy indíthatók-e rakéták a Lánchídról. Gulyás Gergely közölte, egyik kérdésről sem született még döntés, a rakéták kilövésének kérdésében pedig ő maga nem kompetens.

A kata-adózás módosításának lehetőségéről Gulyás Gergely azt mondta, egyetért azzal, hogy annak szerkezetét érdemes lenne áttekinteni, azonban a kormány számára jelenleg a gazdasági stabilitás a legfontosabb, ezért egyelőre nem történt módosítás.

A kormány a miniszter tájékoztatása szerint július 20-ától mehet szabadságra, előtte semmiképpen,

az augusztus 14-től kezdődő héten azonban az állami ünnep és az azzal járó kötelezettségek miatt szinte minden kormánytag dolgozni fog.

A fővárosnál rendelkezésre álló összegből többször is fel lehetne újítani a Lánchidat,

az augusztus 20-ai ünnepségek pedig a belföldi turizmus élénkítését szolgálják, és nem csak Budapesten, de a megyei jogú városokban is rendeznek majd programokat – közölte a miniszter a Magyar Nemzet kérdésére, amely szerin

a baloldal minden fórumon, sőt utcai kampánnyal támadja az augusztus 20-i állami ünnepség megrendezését.

Karácsony Gergely főpolgármester az ünnepség és a rendezvények állami támogatását a fővárosi fenntartású, tulajdonú Lánchíd felújítására fordítaná.

A napilap további kérdése volt, hogy hol tart a gyöngyöspatai, több milliós, oktatási szegregációs kártérítés gyakorlattá válását megelőző törvényjavaslat tárgyalása. Gulyás Gergely elmondta, a javaslatot tárgyalja a kormány, de

személyi jogsértés esetén és hasonló esetekben oktatásban lehet a kártérítést megállapítani, hiszen más eljárás csak rontana a helyzeten.

Megjegyezte: ebben a történetben mindenki vesztes.

A Magyar Nemzet utolsó kérdése az volt, hogy hogyan tud a kárpátaljai nemzetrészen segíteni a magyar kormány. A miniszter elmondta, az elmúlt években a kormány a vállalkozókat arra biztatta, a határon túli területeken fektessenek be.

25 milliárd forinttal fogja támogatni a határon túli beruházásokat megvalósító vállalkozásokat a kormány,

hiszen nem csupán arról van szó, hogy felelősséget kell vállalnunk a határon túli magyarokért, a gazdaság területén is jelentős profitot hozhat a döntés.

A Szeviép-üggyel összefüggésben menesztett bírósági vezetővel kapcsolatban elmondta, az ügyészség pillanatnyilag nem lát okot feljelentésre az üggyel kapcsolatban.

A Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban a bíróság fog dönteni a felelősség megállapításáról – mondta Gulyás Gergely.

Megkérdezték, mi a véleménye a miniszternek arról, hogy „téglajegyet” lehetne vásárolni a Lánchíd felújítására. A miniszter megjegyezte,

ha Tarlós István lenne a főpolgármester, már folynának a munkálatok, egy éven belül kész is lenne a híd, azonban sokatmondó, hogy jelenleg semmit nem lehet tudni a felújításról.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva elmondta, inkorrektnek tartja, hogy sokan Müller Cecília ellen politikai támadásokat indítottak, de a „kaspós mémeket” viccesnek találta.

Az Európai Bíróság civil szervezetekkel kapcsolatos ítéletét is tiszteletben tartjuk, mint minden ítéletüket, de a döntés nagyon friss, át kell tanulmányozni – mondta Gulyás Gergely, aki a következő Kormányinfóra ígért pontos választ ezzel kapcsolatban.

Gulyás Gergely úgy véli,

azért indult plakátkampány a nemzeti konzultáció népszerűsítésére, hogy minél többen vegyenek részt abban.

A nyugdíjasoknak szóló, 3 havonta megjelenő újságot jó kezdeményezésnek tartja.

A kormány a jövő évi költségvetésben 50 milliárdot szán a kukaholding által az állampolgároktól beszedett díjak feletti kiadásaira.

Hozzátette: ekkora összeggel kell hozzájárulnia a kormánynak a kukaholding díjaihoz azért, hogy a rezsidíjak ne növekedjenek.

Gulyás Gergely a színművészeti egyetem átalakítására vonatkozó kérdésre elmondta: eddig volt befolyása az államnak az egyetem működésére, mostantól azonban kuratórium dönthet, vagyis az állam beleszólása megszűnik. Nehezen képzelhető el, hogy a kuratórium tagjai között kormánytag szerepeljen, pláne, mivel a legtöbben jogászok, vagyis nem kompetensek a művészeti egyetemek tevékenységével kapcsolatban.

Jó időben jó célt szolgált a Kisfaludy 2030 pályázat, amely szállodák megújítását szolgálja, szobánként egymillió forint támogatással – jelezte a politikus.

Arról is kérdezték a minisztert, hogy Karácsony Gergely Facebook-posztjában azt írta, a kormánynak kilenc éve volt arra, hogy felújítsa a Lánchidat, mégsem tette meg. Gulyás Gergely válaszában úgy fogalmazott:

akkor kell egy hidat felújítani, amikor eljön az ideje, még az ellenzékben lévő baloldal sem vádolta Tarlós Istvánt azzal, hogy késtek volna a hídfelújítással,

amelynek kiadásai jelenleg körülbelül 15 és 30 milliárd közötti összegre tehetők. Ez az összeg azonban a késedelemmel napról napra növekszik. Nem szeretne a miniszter pánikot kelteni, bízik benne, hogy az illetékesek fel tudják mérni, mennyire szükséges a felújítás. A miniszter jelezte: az anyagi források többszörösen rendelkezésre állnak. Gulyás hangsúlyozta, méltánytalannak tartja a vitát, hiszen

a szocialistáktól államcsőd közeli helyzetben vették át a kormányzást, ehhez képest Tarlós István a fővárosi költségvetés plusz 50 százalékával vették át a fővárost októberben az ellenzékiek.

Elhangzott: a héten június 16-án Dobrev Klára posztjában azzal támadta a kormányt, miért nem tartanak Nagy Imre halálának évfordulóján ünnepséget. Gulyás Gergelynek ezzel kapcsolatban az a véleménye, hogy Dobrev Klára arcátlanságban versenyzik saját férjével, Gyurcsány Ferenccel, hiszen a Fidesz első nagy sikerű rendezvénye 1989-ben az újratemetés volt.

Dobrev Klára nagyapja végeztette ki Nagy Imrét, és hiába nem azonosul nagyapja tetteivel, vagy azok mentegetésén kapják gyakran, ez olyan „pofátlanság” részéről, amelyre nem lehet mást mondani

– szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy augusztus 15-ig nem lehet ötszáz fő fölött rendezvényeket tartani, Gulyás Gergely azt mondta, csak zenés-táncos rendezvények nem tarthatók, az augusztus 15-i dátum a virológus szakértők véleménye alapján lett kitűzve. – Ezt újra és újra felülvizsgálják, ha nem lesz indokolt, hamarabb is eltörölhetik a dátumot, de ennek egyelőre még nem jött el az ideje – jegyezte meg. A miniszter hangsúlyozta, a szakértők véleménye a fontos.

Annak kapcsán, hogy a mozik állítólag nem tudják, milyen egészségügyi szabályok vonatkoznak rájuk, Gulyás Gergely elmondta,

ahol külön nem szabályozták a maszkviselést, ott ennek a szabályai már nem állnak fenn.

– Éjféltől bárki szabadon utazhat, így az egészségügyi és a kormányhivatali dolgozók is – tette egyértelművé Gulyás Gergely. Arról is beszélt, hogy felkérték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mérje fel az elhalasztott beavatkozások számát, és tegyék lehetővé a 65 év feletti orvosok munkába állását, és jelezzék, ha kell pluszfinanszírozás a műtétek elvégzéséhez.

A minisztertől azt is megkérdezték, van-e jelenleg Magyarország területén menedékkérő, nyújtottak-e be kérelmet.

Mintegy 800 menekült van Magyarországon, akik menekültstátuszt kaptak,

de a kérvények számáról nem tud pontos számot mondani.

Arról is kérdezték, hogy tervez-e találkozót Karácsony Gergellyel a Lánchíd kapcsán a kialakult helyzetben. Gulyás Gergely azt mondta, körülbelül egy hónapja találkozott a főpolgármester a miniszterrel, és arra kérte, a tanácsülést halasszák el.

A nemzeti légi fuvarozással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta,

sajnálatos, hogy a Malév csődbe ment, de nem látják, hogy nyílna piaci lehetőség egy magyar cég létrehozására.

Az unió következő hétéves költségvetésének vitájáról pedig azt mondta,

az Uniónak el kell ismernie a magyar határvédelem költségeit.

– Indokolt lenne, hogy ehhez ők is hozzájáruljanak, hiszen az ország nem csupán a saját, de Európa határait is védi – közölte Gulyás.

Annak kapcsán, hogy a miniszterelnök a napokban tárgyalt a V4-ekkel, elhangzott egy olyan kérdés, hogy sikerülhet-e a V4 keretében átgondolni az Izraellel kapcsolatos boszorkányüldözést. Gulyás Gergely elmondta, a magyar diplomácia, ahol lehet, az Európai Unión kívüli államokkal is együttműködik, Izraellel ez a földrajzi helyzetéből adódóan is előnyös. Nem szabad kipécézni államokat, és nem szabad olyan nyilatkozatokat elfogadni, amelyek rontják a kapcsolatokat és semmi hasznuk. Gulyás Gergely azt is elmondta, az Európai Unió nyomását nehéz értelmezni akkor, ha az egyetlen gazdasági szuperhatalom Németország.

Azt is megkérdezték a tárcavezetőtől, hogy Magyarország hogyan kíván koronavírus elleni vakcinákhoz hozzájutni. A miniszter elmondta, Jakab Péter és a pécsi egyetem felelős a vakcinák fejlesztéséért.

Minden lehetőséget meg kell adni a magyar orvostudománynak arra, hogy mi fejleszthessünk ki vakcinát, és hogy minél többet megtudhassunk a vírusról.

Ha ez mégsem sikerül, akkor támogatnunk kell azokat a nemzetközi fejlesztéseket, amelyek hitelesen és hatékonyan dolgoznak a fejlesztésen, de ilyenről egyelőre nem tudunk – jegyzete meg a miniszter.

Ha lesz vakcina, annak a beadatása kötelező lesz? – hangzott el a kérdés, amelyre a miniszter kijelentette: nem a kormány, hanem a szakemberek fognak válaszolni erre.

Kár aláírást gyűjteni az augusztus 20-i tűzijáték ellen, mert még egyáltalán nem biztos, hogy meg lehet majd rendezni.

Mi a baloldaltól vettük át a fővárost csődközeli helyzetben, ők viszont 180 milliárdos többlettel kapták meg, a járványhelyzet pedig 1200-2000 milliárdos kiesést okozott a költségvetésben, ezért irigyli Karácsony Gergely problémáit – ismételte meg Gulyás Gergely.

Azt is megkérdezték, tervezik-e módosítani a költségvetést a rendvédelmi szervek költségeinek növelésével egy magyarországi Antifa-szervezet Facebook-posztja alapján. Gulyás Gergely elmondta, az általuk képviselt sajátos életfilozófia egyelőre nálunk még csak magányos szerzők írásaiban mutatkozik meg. Arról is beszélt, igyekeznek elérni, hogy a GDP 2 százalékát fordítsák honvédelemre, de az Antifa posztja miatt nem terveznek külön emelést. A miniszter jelezte, már most

110 milliárddal nagyobb összeggel gazdálkodhat jövőre a honvédelem.

A világban zajló zavargásokkal kapcsolatban Gulyás elmondta, földrajzilag közel vannak, de társadalmilag nem. Hozzátette, valójában évek óta a nemzetállamok lerombolása a célja a hasonló eseményeknek és az őket kiváltó folyamatoknak.

A tárcavezető megismételte: két dolog miatt élénkült meg újra a migránsforgalom, az egyik a járvány vége, a másik, hogy Afrikában és Ázsiában kevésbé biztosított a járványkezelés.

Nem tudni, a járvány második hulláma milyen erős lesz, ha valóban szeptember-októberben jön ez el, készül-e akciótervvel a kormány, akár az oktatás kapcsán? – hangzott el a kérdés, amelyre Gulyás Gergely úgy válaszolt,

a digitális oktatás, bár nagyon sokaknak nehézséget jelentett, mégis sokkal jobban vizsgázott, mint azt a legtöbben várták.

Fejlesztése azonban továbbra is fontos.

A kórházak fel vannak készülve a védekezésre, van annyi lélegeztetőgép, hogy még a legtragikusabb helyzetben is mindenkinek jusson – folytatta a miniszter. Azt is jelezte, ne feledjük, hogy a legveszélyeztetettebb csoportot továbbra is a 65 év felettiek jelentik. Arról is szólt, hogy reményei szerint egy esetleges második hullám esetén iskolabezárásokra nem kerül sor, azonban felelős nyilatkozatot tenni erről jelenleg nem lehet.

Gulyás Gergely az egészségügyi reform kapcsán közölte, nem az ágyszámkapacitások felől közelítenek, hanem a kórházparancsnoki rendszer tapasztalatai alapján lehetnek változások, mert pontosabb adatokkal rendelkeznek, mint bármikor korábban.

Egy biztos, rosszul vannak elosztva a rehabilitációs és az aktív ágyak, ezért csak 66 százalékos az általános kihasználtság.

Márciusban bázisfinanszírozásra álltak át, ami nem mindig volt igazságos, tehát az egészségüggyel még a nyáron foglalkozni kell – hangsúlyozta Gulyás Gergely, aki a kórházak adósságával összefüggésben arról beszélt, hogy még most is van hiány az elmaradt műtétek miatt, amit pótolni fognak. Hozzátette: az idei évet nem lehet a korábbi szempontok szerint értékelni.

Az új okmányok kiváltásáról a miniszter elmondta,

hat hónapig érvényesek még a járványhelyzetben lejárt okmányok.

A vásárlásról is kérdezték a kormányt, a miniszter elmondta,

mindenki vásárolhat akármikor és akárhol, de csak maszkban.

A miniszter elmesélte, egyszer rászóltak egy benzinkúton, hogy viseljen maszkot, ez is bizonyítja, hogy a szabályokat mindenki komolyan betartja, és ezt ellenőrzik is.

Hogy kik és mekkora összegeket kaptak területileg az előadóművészek és kulturális célok támogatására, később derül ki. A miniszter jelezte, az Emmi pályázata és a Magyar Művészeti Akadémia által lehetett juttatást igényelni, de nemcsak az előadóművészetre, hanem akár múzeumok is igényelhették.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy

koronavírus-tesztet csak alapos okkal lehet elvégeztetni az állami ellátórendszerben,

egyéni célból csak magánszolgáltatónál lehet ilyet készíteni.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a MÁV nyári menetrendre váltott, és ahol erre szükség van, korrekcióra is sor kerülhet.

A megmentett munkahelyekkel kapcsolatban megkérdezték, vannak-e adatai a kormánynak a jelenlegi munkanélküliségéről. Gulyás Gergely elmondta, a munkanélküli statisztikák kapcsán mindig zajlik a számháború, de idén év elején 4 millió 360 ezren dolgoztak.

Amikor azt mondják, százezres munkaerőhiány van, ez ténylegesen legfeljebb csak százezer főnyi lehet.

Több területen is hét-nyolcezerrel többen dolgoznak, mint a járvány előtt.

A honvédség ezer munkahelyet hirdet meg, később még kétezer embernek lesz lehetősége állományba kerülni – tette hozzá.

Gulyás Gergely azt is kijelentette, hogy a járványban tanúsított helytállásáért abszolút

indokoltnak tartaná Müller Cecília tiszti főorvos állami kitüntetését.

A modern városok és modern falu program kapcsán elhangzott: további számos fejlesztés fog megvalósulni, köztük a keleti országrészben is. Az uniós fejlesztésekről a miniszter elmondta, a magyar kormány tudomásul veszi, hogy vannak olyan tagállamok, amelyek gazdasága nem elég erős a válság túléléséhez, velük szemben tudunk szolidaritást mutatni. Minket az Európai Uniónak nem az összeomlástól kell megmentenie, a pénzfelhasználás kritériumaiban, a források hatvan százalékának lekötésében egyetértenek a tagállamok. Azonban – tette hozzá Gulyás Gergely –

ne a szegényebb országok támogassák a gazdagabbakat.

Az uniós gazdaságélénkítő hitelek kapcsán nem született döntés, és még a feltételeket sem látják. A miniszter elmondta, Magyarország hitelt nem akar lehívni, legfeljebb hitel kiváltására, de egyelőre ilyen döntés nincs.

A gyöngyöspatai kártérítést ki fogják fizetni az érintetteknek – közölte a miniszter. Arról is szólt,

a kormány nyitott arra, hogy bármely országgal tárgyaljon a magyarok hazahozataláról,

hozzátéve: kevés állam tett annyit ebben a kérdésben, mint a magyar.

Az egyetemi átszervezéssel kapcsolatban arról kérdezték a kormányt, hogy az egyetemi élet átalakítása fog-e további intézményeket érinteni a jelenlegi hat-hét intézmény felett. Gulyás Gergely azt mondta, meg kell várni az első tapasztalatokat, ha ezek meglesznek, nem zárkózik el a kormány a folytatástól. A miniszter hozzátette,

jól járnak azok az egyetemek, amelyeknél megtörténik az átalakulás, szabadabbak lesznek és nagyobb lesz az egyetemi autonómia is,

ami eddig nagy értéknek számított. Az egyetemek kiválasztása az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatára történt.

Gulyás Gergely azt is leszögezte:

a lélegeztetőgépek beszerzése a rendkívüli helyzetnek megfelelően, rendben történt, a szakemberek javaslata volt, hogy nyolcezer darab szükséges, így senki sem maradhat megfelelő ellátás nélkül.

Hangsúlyozta: az eszközök alkalmasak voltak a betegek kezelésére. Arról is szólt, hogy a Szent János Kórház felújítása valóban csúszásban van, de a tervezési közbeszerzés kiírása hamarosan megtörténhet.

Gulyás Gergely a Malév GH csődjével kapcsolatban elmondta, kizárólag állami forrásoknak volt köszönhető, hogy a társaságot nyolc évig lehetett működtetni, így nem csoda, hogy csődöt jelentettek.

A gazdasági versenyhivatal által vizsgált, megkárosított utasok a felszámolás folyamatában is bejelenthetik panaszaikat és igényelhetik az anyagi kárpótlást – jelezte a miniszter.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában