Fotó: Botár Gergely / MTI/kormany.hu

Gulyás Gergely: a rendeleti törvényalkotás megszűnik

Trianonról, a járványhelyzetről, a rendkívüli jogrendről és a magyar gazdaság válság újraindításáról is beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely a Kormányinfón kijelentette:

a magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.

Gulyás Gergely emlékeztetett: 100 évvel ezelőtt kényszerült Magyarország arra, hogy a trianoni békediktátumot aláírja, és ennek következtében az ország elvesztette területeinek kétharmadát és minden harmadik magyar a határon túlra került „anélkül, hogy elköltözött volna”.

A kormány szerdán döntött arról, hogy támogatja a 100. évforduló kapcsán, hogy a Citadellán a magyar szabadság múzeuma jöhessen létre – közölte.

Gulyás Gergely elmondta, a nemzeti gyásznap tíz éve a Nemzeti összetartozás napja is: tíz évvel ezelőtt tették lehetővé a kettős állampolgárság megszerzését, és eddig majdnem 1 millió 100 ezer magyar élt a lehetőséggel. „Trianon után 90 évvel vált az lehetővé, hogy újra közjogi kötelék jöjjön létre magyar és magyar között, a magyar állam és a magyar állampolgárok között” – fogalmazott.

A védekezés sikeres volt a koronavírus-járvány első szakaszában

Sikeresen és eredményesen védekezett Magyarország a koronavírus-járvány első szakaszában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Magyarország eredményesebben védekezett, mint Nyugat-Európa bármelyik állama, és ezért köszönetet mondanak mindenkinek, aki részt vett a védekezésben és azoknak is, akik betartották a járványügyi szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően a színházak, múzeumok, mozik és fürdők is kinyithatnak.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad. Az autós koncerteket generálisan azonnali hatállyal engedélyezik – közölte.

Mint elmondta, a járványügyi készültség fenntartása indokolt, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik.

A kormány az idei költségvetésből a járványügyi védekezésre 590 milliárd forintot fordított – közölte hozzátéve, hogy ez szükséges és arányos volt.

A válság ellenére is Európa egyik legstabilabb gazdasága maradhat a magyar

A magyar gazdaság megszenvedte ugyan a járványügyi válsághelyzetet, de jó esély van arra, hogy Európában az egyik legstabilabb eredményt tudja produkálni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.

Az idei esetleges gazdasági recessziót jövőre jelentős növekedéssel tudjuk ellensúlyozni

– tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta: a munkahelyek megvédése terén is sikerült jelentős lépéseket tenni. A kormány az eddigi és tervezett intézkedéseivel összesen 1 millió 144 ezer 125 magyar álláshely védelmében, munkaerőpiaci vagy képzési támogatásában működött közre.

Dosszié

Gulyás arról is beszélt, hogy több adócsökkentésről döntött az Országgyűlés. Több mint 1,1 millió álláshelyet védtek meg eddig a kormányzati intézkedések. Csupán 7 ezerrel emelkedett a közfoglalkoztatottak száma a válság kezdete óta.

A miniszter arról is szólt, hogy nemzeti konzultáció lesz a koronavírusról, és a gazdasági lépésekről. A kormány kíváncsi az emberek véleményére.

Hozzátette, egy kedvezményes 200 milliárdos hitelkeretet nyitnak az önkormányzatok számára.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nem lehet vitatni, hogy Gyurcsány Ferenc egy válság időszakában mindent megtett, hogy a magyar lépéseket itthon és külföldön támadja. A Momentum pedig a magyar jelöltek ellen kampányolt a határon túl.

Gulyás közölte, hogy a kormány támogatja azt a javaslatot, miszerint egy évig ne kapjon családi pótlékot az a gyermek, akit jogerősen elítéltek.

A miniszter arról is beszélt, hogy az új szlovák kormány is elismeri, hogy az ott lévő magyarok őket erősítik. Ez egy örömteli fejlemény – tette hozzá.

Sok olyan nemzetközi korrupcióellenes ajánlat van, köztük egy uniós javaslat is, ami nem szolgálja az ország érdekeit – mondta egy kérdésre Gulyás.

Mostantól ingyenes lehet a nevelőszülői tanfolyam – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Ésszerűség miatt döntött a kabinet úgy, hogy nem kötelező elvégezni a tanfolyamot.

A Lánchíd felújítása fővárosi feladat, a kormány nem tud közbelépni – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy eddig 806 vállalat pályázott a beruházásösztönző támogatásra, ennek háromnegyed magyartulajdonú vállalat. Több mint 350 milliárd forintban vállaltak beruházást.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az egészségügyi technikai személyzet is megkapja a bruttó 500 ezer forintot. A kötelező házi karanténról azt mondta a miniszter, hogy azt minél hamarabb meg akarják szüntetni, de óvatosság kell.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy jövő év július 1-től megszűnik Magyarországon az egyszer használatos műanyagok használata.

Gulyás elmondta az is, hogy a kórházak adósságának újratermelődése ellen mindent megtesznek. Márciustól semmilyen finanszírozási szabályt nem lehetett érvényesíteni az egészségügyben.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nincsen cigánybűnözés, mert a bűnnek nincs etnikuma.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy június 30-ával az adókedvezmények nagy része lejár, de a turizmusban ezt meghosszabbítják. Ha esetlegesen szükséges lesz, akkor ismételten bevezetik ezeket a lépéseket. 1140 cég igényelt bértámogatást, és 104 ezer embert érint – mondta Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az e-receptek könnyített kiváltásának módja a veszélyhelyzet végeztével is megmarad.

A tesztelés minden vád ellenére helyes alapelvek mentén történt Magyarországon – mondta kérdésre Gulyás. A tesztelési szabályok továbbra is a tisztifőorvos kezében vannak – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az EU megítélését a válságokra adott válaszai adják meg. Most azt remélik, hogy az EU sikeres lesz, és jó javaslatot lehessen elfogadni – tette hozzá. Az unió gazdasági élénkítését támogatni lehet, csak erős tagállami jogosítványokkel lehet a közös hitelfelvételt támogatni – mondta a miniszter.

A miniszter azt is mondta, hogy 430 migránst tartóztattak fel a pünkösdi hosszú hétvégén. Biztosított a magyar határ védelme. Európának el kell kerülnie a járványhelyzet után, hogy egy migrációs nyomás történjen – tette hozzá. Az uniónak minden tagállamot támogatnia kell a határok megvédésében.

2020-ban 19 milliárd forintos kárenyhítési forrás áll a mezőgazdaság rendelkezésére – mondta kérdésre Gulyás.

Mindig is a lehető legszigorúbb büntetőpolitika pártján állt a kormány – mondta Gulyás. Egyelőre nem támasztja alá az emberölések számának növekedését a statisztikát. Nagyon jó a felderítés ezen eseteknél – tette hozzá.

A közvetítést itt megtekintheti:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én

Hozzászólások

Global Brands 2020
A világ 10 legértékesebb márkájából 10 technológiai
öngyilkos lett / 18 perce
Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere
A politikus 46 éves volt.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIMCSIK LAJOSNÉ szül.: Jakab Magdolna kakasdi lakos 68 éves korában türelemmel viselt súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2020. július 16-án, csütörtökön, 13 órakor lesz a kakasdi temetőben. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYÜRE JÓZSEFNÉ sz. Sziebert Erzsébet nagymányoki lakos 80 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 16-án, csütörtökön 13 órakor lesz a nagymányoki temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NIEDER JÓZSEF 67 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. július 16-án, csütörtökön, 15 órakor lesz a pári temetőben. Gyászmiséjére 2020. július 19-én, vasárnap, 12 órakor kerül sor a pári templomban. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS BÉK JÓZSEF halálának 1. évfordulójára ,,A gyertya most érted égjen, ki fent laksz már a magas égben, ki vigyázol ránk onnan fentről, s lelkünkhöz szólsz a végtelenből." Szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZSÓK AMBRUSNÉ szül: Nagy Anna volt garai, murgai, aparhanti, kakasdi, tengelici, szekszárdi lakos 77 éves korában váratlanul elhunyt. Szeretett hozzátartozónk végső nyugalomra helyezése 2020. július 17-én, pénteken, 11 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik. Gyászoló gyermekei: Csaba, Csilla, Beatrix és szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÁNCSÁN ISTVÁN 89 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 16-án, 13 órakor az alsóvárosi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló felesége
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZŐR ISTVÁNNÉ sz. Makk Ilona Magdolna Ilike néni volt pedagógus szekszárdi lakos 90 éves korában csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 16-án, csütörtökön, 15 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal róják le. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LŐRINCZ PÉTER VILMOS nagymányoki lakos 69 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 15-én, szerdán 17 órakor lesz a nagymányoki temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
PALACZKI MÁRTONNÉ Fájth Ilona születésének 100., halálának 22. évfordulójára és PALACZKI MÁRTON halálának 28. évfordulójára emlékezünk. "Ma is csak úgy, mint régen, Ők volnának végső menedékem. Minden, mi fáj, Nekik elmondhatnám. Fejemet áldott kezükre hajthatnám, Ha élne Édesanyám, Édesapám." Gyerekeik, menyük, unokáik, unokamenyeik, dédunokáik
MEGEMLÉKEZÉS KÁSLER ANDRÁSNÉ szül. Sebestyén Lídia halálának 18. évfordulójára "Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Szerető családod
Szívünkben mély fájdalommal tudatjuk, hogy RÁCZ JÓZSEFNÉ szül: Loboda Ilona 2020. július 6-án, életének 85. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése Szekszárdon, az újvárosi temetőben, a római katolikus egyház szertartása szerint 2020. július 13-án, 15 órakor lesz. Gyászolják: gyermekei és unokái, azok házastársai, dédunokái, rokonai és mindazok, akik szerették
MEGEMLÉKEZÉS ID. CSABAI FERENC halálának 2. évfordulójára "Nem múlnak ők el, Kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Szerető családod
Mély fájdalommal tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CZANK JÓZSEFNÉ sz. Szabó Julianna volt Samsonite dolgozó szekszárdi lakos életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 15-én, szerdán, 11 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Kérem részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik búcsúztatóján részt vesznek. Gyászoló veje
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. WUGRIK VALENTINNÉ szül. Király Mária (a volt Toldi utcai fürdő masszőrje) 92 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2020. július 15-én, szerdán 15 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANTAL GÉZA volt cipőgyári dolgozó bonyhádi lakos 77 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 13-án, hétfőn 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lépés túl nehéz lett, átölelt és mondta: gyere haza!' Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PALKÓ AMBRUSNÉ sz. Palkó Mária aparhanti lakos 90 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 14-én, kedden 15 órakor lesz az apari temetőben. Előtte gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Szívünkben mély fájdalommal tudatjuk, hogy RÁCZ JÓZSEFNÉ szül: Loboda Ilona 2020. július 6-án, életének 85. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése Szekszárdon, az újvárosi temetőben, a római katolikus egyház szertartása szerint 2020. július 13-án, 15 órakor lesz. Gyászolják: gyermekei és unokái, azok házastársai, dédunokái, rokonai és mindazok, akik szerették
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NASZVADI JÁNOSNÉ sz. Szekeres Margit volt szedresi őcsényi lakos 76 éves korában elhunyt. Szeretett hozzátartozónk temetése 2020. július 14-én, kedden 15 órakor az őcsényi református temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KANCZLER ISTVÁNNÉ szül: Antus Mária 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2020. július 10-én, pénteken, 13 órakor lesz a tolnai katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
,,Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük megpihen." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk GÁSPÁR FERDINÁNDNÉ szül.: Szőts Gizella majosi lakos 89 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 10-én, pénteken, 15 órakor lesz a majosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
magyar álláspont / 1 órája
Megszavazta az Országgyűlés az uniós gazdasági csomagról szóló javaslatot
vészjósló lepel / 1 órája
Hab borította be Fokvárost (videó)
labdarúgás / 1 órája
Az Újpestet fogadja a nyitó fordulóban a Paksi FC
Berg Sándor
MLSZ / 1 órája
Örökrangadóval rajtol a következő NB I.-es szezon
Városvédők / 1 órája
Szabó Balázs szerint ezeket a csúszda meneteket a város fizeti
Tolnai Népújság
rendőrségi hírek / 2 órája
Nyolcvanöt szabálytalankodóval szemben léptek fel
TEOL/TMRFK