Terrorizmus

2017.10.15. 11:17

Kétszáznál is többen haltak meg a szomáliai kettős robbantásban

Vasárnap estére 231-re emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint a Madine kórház 221, az Erdegon kórház pedig további tíz halottról számolt be. Az AP amerikai hírügynökség is ugyanennyi halálos áldozatról tud.

A sérültek száma megközelíti a háromszázat. Sokuk állapota válságos, akadnak köztük, akik a felismerhetetlenségig összeégtek.

Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök felszólította az embereket, hogy adjanak vért. Emellett „nemzeti tragédiának” nyilvánította a támadást, és háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Az első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a szomáliai főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett pokolgép robbant fel, és több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Két órával később másik robbanást lehetett hallani a Mogadishu Madina nevű kerületéből, ahol szintén autóba rejtett pokolgép robbant.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az al-Shabaab iszlamista milícia áll a merénylet hátterében. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy iszlamista államot hozzon létre Afrika szarván.

(Borítóképünkön a robbantás túlélőit mentik az emberek és a katonák a romok közül.

Forrás: AFP / Mohamed Abdiwahab)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában