konfliktus

2019.05.02. 19:16

Kubai kikötők használata miatt pereltek be egy amerikai vállalatot

Az érintett, Carnival nevű cég üdülőhajókat működtet a Karib-térségben, amelyek Havannában és Santiago de Cubában is kikötnek a körútjuk során.

Bepereltek egy amerikai hajózási vállalatot kubai kikötők használata miatt – jelentették be keresetet beadó felek csütörtökön, Miamiban.

Az érintett, Carnival nevű cég üdülőhajókat működtet a Karib-térségben, amelyek Havannában és Santiago de Cubában is kikötnek a körútjuk során. Ez az első beperelt cég.

A keresetet az 1996-ban elfogadott Helms-Burton törvény alapján nyújtotta be az Egyesült Államokban élő Javier García Bengoechea, aki azt állítja, hogy Santiago de Cuba kikötőjének ő a jogos tulajdonosa. Vele párhuzamosan fordult bírósághoz Mickael Behn, akinek a családja birtokában volt a Havana Docks Corporation, mielőtt államosították.

A Helms-Burton törvény arra adta meg a jogot, hogy a korábban Kubában államosított amerikai tulajdonból valamilyen módon hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert lehessen indítani. Ám a törvény végrehajtását – a nemzetközi közösség bírálatai miatt – az elmúlt 23 évben valamennyi amerikai elnök felfüggesztette.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium adatai szerint mintegy hatezer amerikai állampolgár és vállalat élhet a pereskedés jogával kamatokkal együtt 8521 millió dollárért.

A Carnival szóvivője azzal reagált a hírre, hogy továbbra is használni fogják a kubai kikötőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában