A pápa Magyarországon

2021.09.12. 15:16

Legyen a kereszt a híd múlt és jövő között: vége Ferenc pápa magyarországi látogatásának

Ferenc pápa repülőgépe felszállt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vasárnap délután, ezzel véget ért történelmi magyarországi látogatása.

Pope Francis passes by a Hungarian national flag as he takes a tour in an open vehicle to greet faithful before a Holy Mass at the end of an International Eucharistic Congress in Budapest on September 12, 2021, during his papal visit to Hungary. - The Pope embarked on September 12 on his 34th international trip for a one-day visit to Hungary for an international Catholic event and a meeting with the country's populist leader, and a three-day visit to Slovakia. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

Ferenc pápa azt kívánta a budapesti Hősök terén elmondott Úrangyala imádságban (Angelus), hogy legyen a kereszt a híd a múlt és a jövő között.

A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, a vallásos érzés az éltető nedve a gyökereihez olyannyira kötődő magyar nemzetnek.

– De a földbe szúrt kereszt nemcsak arra indít bennünket, hogy jól gyökerezzünk meg, hanem a magasba is nyúlik és kitárja a karjait mindenki felé – mondta.

Ferenc pápa hangsúlyozta, a kereszt arra hív, hogy ragaszkodjunk gyökereinkhez, de ne elégedjünk meg ezzel; hogy merítsünk a forrásból és adjunk inni mindazoknak, akik szomjaznak a mi korunkban. Az egyházfő azt kívánta a híveknek, legyenek megalapozottak és nyitottak, mélyen gyökerezők és másokat tisztelők.

Kiemelte, a Missziós kereszt, a kongresszus szimbóluma arra kell, hogy ösztönözze a hívőket, hogy életükkel hirdessék az Evangéliumot, amely megszabadít, annak jó hírét, hogy Isten végtelenül gyöngéden szeret minden embert.

– A mai szeretetre éhes világban ez az a táplálék, amelyre minden magyar ember vágyik – mondta.

Ferenc pápa beszédében köszönetet mondott a nagy magyar keresztény családnak, amelyet – mint mondta – szeretne magához ölelni

különböző rítusaival, történelmével, a katolikus és a más felekezetekhez tartozó testvérekkel, akik valamennyien a teljes egység irányába haladnak.

A katolikus egyházfő ezt követően köszönetet mondott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkának, továbbá a megjelent püspököknek, papoknak, szerzeteseknek és szerzetesnőknek, valamint valamennyi hívőnek, továbbá a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezőinek, megvalósítóinak.

– Amikor újfent hálámat fejezem ki az engem fogadó állami és vallási vezetőknek, szeretném kimondani: köszönöm nektek Magyarország népe

– mondta.

– Áldásom innen, ebből a nagy városból szeretne mindenkit elérni, főként a gyermekeket és a fiatalokat, az időseket és a betegeket, a szegényeket és a kirekesztetteket – fogalmazott.

Ferenc pápa (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hősök terén 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ferenc pápa – az utolsó szavakat magyarul mondva – úgy zárta imádságát:

veletek és értetek mondom: Isten áldd meg a magyart!.

A szentmise a pápai és a magyar Himnusz, a Boldogasszony anyánk, majd a kongresszus himnuszának eléneklésével fejeződött be.

A szentmisén részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök; Orbán Viktor miniszterelnök; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kövér László, az Országgyűlés elnöke; Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke; Varga Zs. András, a Kúria elnöke; Varga Judit igazságügyi miniszter; Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; Benkő Tibor honvédelmi miniszter; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Schmitt Pál volt államfő; Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester is.

Az eucharisztikus kongresszus záró szentmiséje, a statio orbis és az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa visszatért a Liszt Ferenc-repülőtérre, ahol egyházi részről Michael August Blume apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is elbúcsúzott tőle.

Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 12-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A katolikus egyházfőtől állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is elköszönt a repülőtéren.

Legutóbb 25 évvel ezelőtt járt hazánkban katolikus egyházfő. Ferenc pápa Pozsonyba utazott magyarországi programjai után.

Borítókép: Apostoli látogatáson Magyarországon járt Ferenc pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában