Embercsempészet

2019.10.26. 14:13

Lehet, hogy nem is kínaiak voltak az angliai halálkamion utasai

Elképzelhető, hogy többségükben vietnamiak voltak azok az emberek, akiket a héten holtan találtak egy bolgár rendszámú kamionban Anglia délkeleti részén – jelentették hírügynökségek egy vietnami település lelkészére hivatkozva.

(FILES) In this file photo taken on October 23, 2019 British Police forensics officers work on lorry, found to be containing 39 dead bodies, at Waterglade Industrial Park in Grays, east of London, on October 23, 2019. - Investigators prepared on October 25 to start the first autopsies on the bodies of 39 people believed to be Chinese nationals found dead in a refrigerated truck, in a case that has shocked Britain. (Photo by Ben STANSALL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ben Stansall

Anthony Dang Huu Nam atya, a Hanoitól mintegy 300 kilométerre délre lévő Yen Thanh település katolikus papja a Reuters hírügynökségnek szombaton azt mondta, több családdal is beszélt a környéken, amelyek aggódnak, hogy eltűnt szeretteik az áldozatok közt vannak. Hozzátette azt is, hogy Yen Thanhban, amely Nghe An tartomány egyik járási központja, az egész közösség gyászban van, mert úgy vélik, a kamionban meghaltak nagy része tőlük indult útnak.

A térség egyike Vietnam legszegényebb részeinek, egy embercsempészet ellen küzdő amerikai szervezet szerint a térségből minden évben számosan távoznak külföldre.

Az atya újságíróknak azt mondta, a halottak közt lehetnek a szomszédos Ha Tinh tartományból útnak indult emberek is. Hozzátette, hogy a vietnami állami média szerint idén augusztus végéig ez utóbbi tartományból több mint 40 ezren keltek útra, hogy máshol – egyebek közt a tengerentúlon – keressenek munkát.

Noha korábbi hatósági beszámolók azt feltételezték, hogy kínai állampolgárokról van szó, Peking ezt nem erősítette meg, a hét végére pedig több vietnami család is felvette a kapcsolatot az indokínai ország londoni nagykövetségével, az Egyesült Királyságba indult eltűnt családtagjaik ügyében.

A nagykövetség pénteken közölte, hogy felvette a kapcsolatot a brit rendőrséggel annak a 26 éves vietnami nőnek az ügyében, aki kedden késő este – néhány órával a kamion megtalálása előtt – kétségbeesett szöveges üzeneteket küldött a családjának arról, hogy nem kap levegőt és halálán van. A vietnami külügyminisztérium még nem nyilatkozott az áldozatok állampolgárságáról.

Az Egyesült Királyságban élő vietnamiakat képviselő, VietHome nevű szervezet az ügyben közel húsz, korábban eltűnt vietnami fényképét adta át a rendőrségnek.

A BBC brit műsorszóró társaság eddig hat vietnami családdal vette fel a kapcsolatot, ők szintén attól tartanak, hogy rokonaik a kamionban vesztették életüket.

Vietnami weboldalakon többen azt írták,

elképzelhető, hogy az áldozatok hamis, kínai útlevelekkel indultak az Egyesült Királyság felé.

A brit rendőrség szerdán találta meg a 31 férfi és 8 nő holttestét, s az ügyben azóta több embert őrizetbe vettek.

A szófiai külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki, amely szerint a Scania márkájú kamiont egy ír nő tulajdonában álló cég regisztrálta Várnában. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette, hogy Szófia együttműködik a brit hatóságokkal a tragédia vizsgálatában, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kamion nem lépett be Bulgáriába 2017-es regisztrációja óta.

Vizsgálat indult továbbá Belgiumban is, a nyergesvontató hűtőkonténerét ugyanis friss értesülések szerint a belga Zeebrugge kikötőjéből szállították komppal az Egyesült Királyságba.

Borítókép: helyszínelők a 39 illegális bevándorló holttestét rejtő kamionnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában