illegális bevándorlás

2021.08.24. 18:15

Lengyelország humanitárius segélyt küldött Fehéroroszországnak

Elsősorban annak a 24 fős, többségben férfiakból álló csoportnak szánják a segélyt, amely a lengyel-fehérorosz határ fehérorosz oldalán táborozik napok óta.

Humanitárius segélyt küldött Lengyelország Fehéroroszországnak a közös határon rekedt bevándorlók megsegítésére, Minszk viszont még nem fogadta el a szállítmányt, amely egy határátkelőn várakozik – közölte Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes kedden.

Lengyelország elsősorban annak a 24 fős, többségben férfiakból álló csoportnak szánja a segélyt, amely a lengyel-fehérorosz határ fehérorosz oldalán, Usnarz Górny lengyel község közelében táborozik napok óta. A lengyel határőrség nem engedi át őket a zöldhatáron, visszafordulásukat viszont a felfegyverzett fehérorosz tisztviselők akadályozzák meg.

Przydacz a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban elmondta: mivel a bevándorlók a lengyel határvonalon túl vannak, Lengyelország területén nem lehet nekik humanitárius segítséget nyújtani.

A helyzet miatt aggodalmát fejezte ki az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala. A kedden kiadott nyilatkozatban a lengyel alkotmányos rendre és a nemzetközi jogból eredő kötelezettségekre hivatkozva azt kérte Varsótól, hogy tegye lehetővé az érintettek belépését területére, biztosítson nekik azonnali orvosi ellátást, valamint jogi, pszichológiai és szociális támogatást.

A külügyi tárca múlt vasárnap este ajánlotta fel diplomáciai jegyzékben Fehéroroszországnak a humanitárius konvoj megszervezését a közel-keleti bevándorlók megsegítésére. A szállítmány hétfőn el is indult, a fehérorosz nagykövetség ügyvezető diplomatája viszont azt közölte a varsói diplomáciával, hogy Minszk még nem döntött az ügyben – mondta Przydacz.

Sajtóbeszámolók szerint a nyolc sátorból, 80 tábori ágyból, 160 takaróból és egyéb felszerelésből álló szállítmány a bobrowniki határátkelőhelyen várakozik.

Fehéroroszország felől több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni Lengyelországba augusztus eleje óta. Hétfői adatok szerint a lengyel határőrség mintegy 1350 esetben akadályozta meg a határátlépést.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn bejelentette: Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát.

A lengyel határőrség kedden elmondta: a nyugat-lengyelországi Lubuskie vajdaságban új őrzött központot létesítettek a lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet miatt, az intézmény több száz illegális bevándorló befogadására alkalmas.

Múlt héten a kelet-lengyelországi régióban is két központot hoztak létre, ahol mintegy ezer külföldi tartózkodik, akiket a határ illegális átlépésekor tartóztattak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában