Baltikum

2017.09.09. 09:51

Litvánia: Oroszország vessen véget a kardcsörtetésnek!

Litvánia felszólította Oroszországot, hogy vessen véget a kardcsörtetésnek a NATO keleti peremén, és hagyjon fel a tervezett Zapad (jelentése: Nyugat) hadgyakorlatokkal – adta hírül a RedaktionsNetzwerk Deutschland szombaton.

„Aggódunk. Moszkva négyezer, atomfegyverrel felszerelhető hordozóegységet helyezett át Fehéroroszországba és a Baltikum határaira” – mondta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének. „Ehhez csatlakozik még legalább 30 ezer katona. Véget kell vetni ennek a veszélyes kardcsörtetésnek” – tette hozzá. A litván diplomácia vezetője szerint nem lehet hitelt adni annak az orosz közlésnek, amely szerint csupán 12 ezer katona érkezik bevetésre a térségbe.

„Ébernek és felkészültnek kell lennünk”

- szögezte le Linkevicius, aki szerint az utóbbi időszakban hetente átlagosan tíz orosz titkos kémrepülő haladt át a Baltikum felett.

A Zapad 2013-tól eltérően Moszkva Fehéroroszországba is küld csapatokat. „Attól félünk, hogy ott tartós orosz katonai jelenléttel kell számolnunk” – mondta a litván politikus.

Linkevicius emlékeztetett, hogy a Krím félsziget 2014-es megszállását is egy manőver vezette fel.

A Moszkva által megadott csapatlétszám nem éri el azt a határt, amelytől számítva külföldi megfigyelőket kell küldeni a műveletek helyszínére az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szabályai szerint. Az orosz adatokat többen kétséggel fogadták a NATO-ban. A szeptember közepére tervezett hadgyakorlatra leginkább Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország tekint fenyegetésként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában