Munka és teljesítmény

2019.11.18. 08:46

Magyar forrásból épült óvodákat adtak át Székelyföldön

A magyar állam támogatásával épült bölcsődét és óvodát adtak át vasárnap a Székelyföld keleti peremén fekvő Balánbányán és a nyugati peremvidékén fekvő Backamadarason is.

Mindkét helyszínen Zakariás Attila Ybl Miklós-díjas építész tervezte és a református egyház építtette a létesítményt. Az ünnepségeken az Erdélyi Református Egyházkerületet (EREK) Kató Béla püspök, a magyar kormányt pedig Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért is felelős miniszteri biztos képviselte.

Grezsa István a második avatóünnepség után az MTI-nek elmondta, nagyon különböző helyzetben lévő közösség számára épült a két óvoda.

Balánbányán a kommunista rendszerben felépített, majd sorsára hagyott Hargita megyei bányászvárosban egy kisebbségben levő helyi magyar közösséget szolgál az óvoda és bölcsőde, amely a városka legkorszerűbb intézménye. A bölcsőde és a két csoportos óvoda 36 gyermek számára biztosít ellátást. A beruházás 200 millió forintba került.

A 6115 lakosú Balánbányán a lakosok 36 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

A Nyárád menti Backamadarason tízfős bölcsődét és negyven gyermek befogadására alkalmas kétcsoportos óvoda épületét avatták a református egyház telkén. Az óvoda várhatóan januárban nyitja meg kapuját. Az itt avatott intézmény egy nagyobb színmagyar régió gyermekeit látja majd el, hiszen bölcsődei szolgáltatás a szomszédos településeken sincsen. Ennek felépítése 320 millió forintba került, az összeget a magyar állam biztosította.

A Marosvásárhelytől keletre fekvő Backamadarason és a községhez tartozó falvakban közel kétezren élnek. A 2011-es népszámláláson a lakosság nyolcvan százaléka magyarnak, 11 százaléka cigánynak, 5 százaléka pedig románnak vallotta magát.

„Ezek nemcsak oktatási helyszínek lesznek, hanem lélekben és önbizalomban is nagyon megerősítik a közösségeket”

- mondta Grezsa István. Felidézte: mindkét helyszínen megemlítette beszédében, hogy

a hazafiság és a magyarkodás közötti különbséget a munka és a teljesítmény jelenti.

A miniszteri biztos elmondta: Erdélyben 56 teljesen új óvoda épül a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében, amelyek közül eddig csak néhányat adtak át. A következő hetekben azonban újabb óvodaátadók várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában